VBO Makelaar in een nieuwsbericht van Vastgoedactueel over de teleurstellende woningmarktcijfers.
13 okt 2011

Teleurstellende woningmarktcijfers derde kwartaal

Het aantal woningtransacties steeg in het derde kwartaal met 4 procent ten opzichte van vorig jaar, aldus de woningmarktcijfers van de NVM. Aanvankelijk leidde de verlaging van de overdrachtsbelasting meteen tot meer woningverkopen, maar die stijging zette niet door. De NVM is toch blij met de maatregel.
De NVM is ervan overtuigd dat de maatregel positieve effecten heeft gehad: "Zonder deze broodnodige maatregel was de markt verder in mineur geraakt”, aldus Ger Hukker. “Daarnaast heeft de belastingverlaging allerlei positieve neveneffecten.”
 
VERBETEREN ARBEIDSMOBILITEIT
Hukker vervolgt: “De maatregel is bijvoorbeeld goed voor het verbeteren van de arbeidsmobiliteit, doordat mensen met een nieuwe baan minder barrières hebben om te verhuizen. En bovendien voorkomt de maatregel dat consumenten zich nog dieper in de schulden moeten steken om de aankoop van een huis te financieren."
 
VERSLECHTERD CONSUMENTENVERTROUWEN
De verkopen vielen het meest tegen in de maand september. Dit wijt de NVM aan het verslechterde consumentenvertrouwen. Daardoor steeg het aantal woningverkopen niet met de door NVM verwachte 10, maar met slechts 4 procent.
 
VBO ZELFDE VERWACHTING
VBO Makelaar had dezelfde verwachting voor de woningverkopen in het derde kwartaal. “Ook wij gingen van die 10 procent uit”, vertelt VBO-directeur Hans van der Ploeg. “Deze NVM-cijfers vallen dus inderdaad zwaar tegen. Onze makelaars komen met soortgelijke berichten: juli zat duidelijk in de lift. Maar in de loop van augustus kwam de kentering en september was duidelijk minder.”
 
MINDER DURF
“Het probleem is dat eerst het consumentenvertrouwen groeit door de verlaging van de overdrachtsbelasting, maar dat heel snel daarop andere maatregelen het vertrouwen weer doen afnemen. De nieuwe gedragscode van de banken, de moeizame hypotheekverstrekking, de algemene Europese schuldencrisis; ze zorgen ervoor dat mensen minder snel grote uitgaven durven te doen.”
 
MAATWERK
“Wij pleiten er daarom met diverse andere partijen voor dat de NHG-grens per 1 januari aanstaande niet verlaagd wordt, maar voorlopig gehandhaafd blijft. Zo kunnen meer mensen een woning kopen met de NHG. Wij vragen banken om vaker maatwerk te verlenen. Banken zijn op dit moment te terughoudend.”
 
GEEN BETERSCHAP
Wat de toekomst de woningmarkt zal brengen is nog onzeker. “Maar wij verwachten voorlopig helaas nog geen beterschap”, aldus Van der Ploeg.