Actualiteiten

Huurprijsstijgingen dalen in vrije sector

Real estate houses and a red arrow down. Lower mortgage interest rates. Falling prices for rental apartments. Low demand for home buying. Market recession. Low liquidity, investment unattractiveness.

Prijzen van huurwoningen in de vrije sector waren afgelopen kwartaal 1,3 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Dat is flink minder dan de stijgingen in de twee kwartalen ervoor, toen de prijzen met 5,3 en 6,7 procent omhoog gingen. De huurmarkt geeft hiermee een ander beeld, tegenover het tweede kwartaal in 2022. Toen stegen de prijzen met 10,6 procent.

Vanaf het derde kwartaal van 2020 tot en met het derde kwartaal van vorig jaar was er juist vier periodes op rij sprake van een daling van de huurprijzen. Dat kwam toen door de pandemie. Veel expats bleven daardoor weg. Buitenlandse werkenden zijn namelijk een belangrijke groep voor de vrije huursector. Zo ook in Amsterdam. Nieuwe huurders betaalden in de hoofdstad gemiddeld 24,67 euro per vierkante meter. Dat is flink meer dan de 20,06 euro in Utrecht. In Rotterdam, Den Haag en Eindhoven betaal je iets meer dan 17 euro per vierkante meter.

Opleveringsvormen

Pararius maakt onderscheidt tussen drie oplevervormen voor huurwoningen: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Gestoffeerde woningen veranderden het afgelopen kwartaal niet in prijs, ten opzichte van hetzelfde kwartaal in jaar eerder. Dat was namelijk 16,11 euro per vierkante meter. Bij gemeubileerde huurwoningen stegen in het eerste kwartaal van 2022 de vierkantemeterprijs met een gemiddelde van 6,6 procent. Nieuwe huurders betaalden daarom 19,89 euro per vierkante meter. Deze oplevervorm is per vierkante meter het duurst. Voor kale huurwoningen betaalden nieuwe huurders 9,2 procent meer, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De vierkantemeterprijs van dit type woning kwam uit op 15,02 euro per maand.

Oppervlaktesegment

In alle oppervlaktesegmenten werden in het tweede kwartaal van 2022 procentuele prijsstijgingen gemeten. De kleinste stijging werd gezien bij woningen kleiner dan 75 vierkante meter. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld 2,9 procent meer dan een jaar geleden. Een woning huren is in dit oppervlaktesegment per vierkante meter het duurst, want de vierkantemeterprijs ligt op gemiddeld 20,45 euro. Woningen met een oppervlakte tussen 75 en de 100 vierkante meter stegen circa 4,2 procent in prijs. Nieuwe huurders betaalden in dit oppervlaktesegment gemiddeld 16,20 euro per vierkante meter per maand. Woningen met een oppervlakte tussen de 100 en 125 zijn 4 procent duurder geworden, ten opzichte van een jaar eerder. Gemiddeld betaalden nieuwe huurders 14,39 euro per vierkante meter.

Bekijk hier het onderzoek van Pararius.

Bron: Pararius

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.