Actualiteiten

Klein wonen met nieuwe woonconcepten

klein-appartement-2-288_680x520_fit

Steeds meer mensen wonen op 30 vierkante meter – of minder. Door de strenge hypotheekregels is er minder financieringsruimte. Maar ook het geringe aanbod speelt een belangrijke rol in de keuze om klein te wonen, zeker in de grote steden.

Steeds meer mensen wonen op 30 vierkante meter – of minder. Door de strenge hypotheekregels is er minder financieringsruimte. Maar ook het geringe aanbod speelt een belangrijke rol in de keuze om klein te wonen, zeker in de grote steden. Met name in de stadscentra zijn de ‘micro apartments’ daarom enorm in trek.

Het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt nog steeds. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend dat van de 7,7 miljoen huishoudens 38% uit één persoon bestaat. In Amsterdam en Utrecht is dat percentage inmiddels gestegen tot boven de 50%. Die trend zet zeker tot 2045 door, denkt het CBS. Veel eenpersoonshuishoudens kiezen vaak voor een kleinere woning en prefereren een goede locatie boven het aantal vierkante meters. De populariteit van de stad is groot.

Aantrekkelijk alternatief

In Amsterdam wordt inmiddels de helft van alle nieuwbouw gevormd door eenkamerwoningen. Ook in andere steden zijn er plannen voor wooncomplexen met heel kleine appartementen. Voor wie in de stad wil wonen maar de extreem hoge prijzen niet kan betalen, is klein wonen dus een aantrekkelijk alternatief.

Behalve de eenpersoonshuishoudens zijn er ook steeds meer gezinnen die in de stad willen wonen en daarbij de kleinere woonruimte op de koop toe nemen. Het gaat met name om mensen die in de stad hebben gestudeerd en daar ook werk hebben gevonden. Voor deze groeiende groep woonconsumenten worden daarom nieuwe concepten ontwikkeld, binnen de stedelijke omgeving en passend bij hun woonwensen.

Lees meer over nieuwe woonconcepten in de Vastgoed Adviseur van augustus 2017.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.