Actueel

Nibud: meer lenen voor hogere inkomens

23 oktober 2017


Huishoudens met hogere inkomens kunnen vanaf 2018 meer geld lenen, zo blijkt uit de nieuwe leennormen van budgetinstituut Nibud. Voor huishoudens met een laag of middeninkomen betekenen de nieuwe leennormen in veel gevallen dat zij juist een minder hoge hypotheek kunnen krijgen.

Huishoudens met hogere inkomens kunnen vanaf 2018 meer geld lenen, zo blijkt uit de nieuwe leennormen die budgetinstituut Nibud adviseert. Voor huishoudens met een laag of middeninkomen betekenen de nieuwe leennormen in veel gevallen dat zij juist een minder hoge hypotheek kunnen krijgen, zo stellen hypotheekadviseurs.

Het Nibud gaat er vanuit dat de inkomens volgend jaar met 2,2% stijgen, waardoor de leencapaciteit voor huishoudens met een laag of middeninkomen ongeveer gelijk blijft. Hypotheekadviseurs wijzen erop dat deze loonsverhoging niet voor alle huishoudens opgaat. Dit zou betekenen dat zij 2 á 3% minder kunnen lenen. De hypotheekadviseurs stellen dat onder andere starters hierdoor moeilijker toegang krijgen tot een koopwoning.

Tevens adviseert het Nibud een verruiming voor tweeverdieners. Hierbij moet het tweede inkomen voor 70% gaan meetellen bij het vaststellen van de besteedbare maandlasten. In de komende jaren wordt dit tot 100% uitgebreid.

Beloning voor duurzaamheid

Wie een niet-duurzaam huis koopt en dat energiezuiniger wil maken, geniet vanaf 2018 meer voordeel. Voor woningen met een energieindex van 0 of minder, of een woning die daar naar wordt omgebouwd, kan tot 25.000 euro extra worden geleend. De voorwaarde is wel dat de koper een jaarinkomen van minimaal 33.000 euro heeft. Daarnaast bestaat een regeling voor huizen met een betere energieindex, die verder worden verduurzaamd. Deze kopers kunnen tot maximaal 9.000 euro extra lenen. Dat geldt ook bij de aankoop van woningen die reeds goed geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld met energielabel A++. Met deze maatregelen moeten meer woningeigenaren de stap naar duurzaamheid maken.