Actueel

Plan vervanging asbestdaken door groen dak met zonnepanelen

14 december 2018


Essent wil asbestdaken van met name agrarische bedrijven verwijderen en daar een nieuw dak met zonnepanelen voor terugplaatsen.

Bij het saneren van asbestdaken gaat energieleverancier Essent een rol spelen. Het bedrijf wil met name asbestdaken van agrarische bedrijven verwijderen en daar een nieuw dak met zonnepanelen voor terugplaatsen. De groene stroom die hiermee wordt opgewekt, wil Essent als tegenprestatie verkopen. De kosten voor de sanering neemt het bedrijf dan voor haar rekening.

Opbrengst

In de regeling worden de zonnepanelen na twintig jaar voor de eigenaar van het gebouw. Vanaf dat moment geldt er nog vijf jaar garantie en ligt de opbrengst op 80 procent. Volgens Essent vallen ook eigenaren van sporthallen, jachthavens en fabrieken binnen de doelgoep, mits er een minimum oppervlak van 800 vierkante meter beschikbaar is.

Essent stelt dat Nederland ongeveer 68 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken heeft, waarvan zo'n 80 procent bij agrarische bedrijven. Vanaf 31 december 2024 wil het kabinet een definitief verbod op deze daken.