Consumenteninformatie over Verenigingen van Eigenaars

De meeste consumenten kopen maar een aantal keren in hun leven een woning. Het is dan ook maar goed dat er makelaars zijn die u in dit proces kunnen begeleiden. Zeker als het gaat om de koop van een appartement. Want misschien nog wel belangrijker dan bij een ‘gewoon’ huis is dat u vooraf een goed beeld heeft van het appartement, de staat van het complex én de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Checklist

Voor het verkrijgen van een compleet beeld van de VvE, heeft VBO Makelaar een checklist opgesteld met de meest belangrijke punten waarlangs een VvE beoordeeld kan worden. Deze check kunt u zelf uitvoeren, maar beter is om dat een aankoopmakelaar te laten doen. Hij of zij weet precies waar naar gekeken moet worden, welke documenten relevant zijn en hoe aangeleverde stukken gelezen moeten worden.

Download de checklist hier.

Praktijkvoorbeeld

Mevrouw Beekman had haar oog laten vallen op een appartement in het centrum van de stad. Het uitzicht was adembenemend en ook het appartement zelf stond er picobello bij. De vraagprijs van € 185.000 was meer dan schappelijk. Zij was kortom verliefd op deze woning en benaderde de verkoper. Een vriendin adviseerde haar een eigen makelaar mee te nemen, vooral omdat de verkoper het appartement zelf verkocht. Maar mevrouw Beekman vond dat niet nodig (“het is toch een prachtig appartement?”) en tekende dan ook de koopovereenkomst. Trots vertelde ze haar vriendin dat ze nog € 5.000 van de vraagprijs had afgekregen.

Een halfjaar later opent mevrouw Beekman op haar zonovergoten terras een brief van de Vereniging van Eigenaars en leest daarin dat het dak vervangen moet worden. Omdat het reservefonds al jarenlang zo goed als leeg is, moet elk lid € 10.000 bijdragen. Op deze stevige tegenvaller had zij niet gerekend.

Hoe had zij dit kunnen voorkomen? Door onderzoek te doen, of te laten doen, waren dit soort feiten naar boven gekomen. De vraag is ook of de verkoper wist dat het dak vervangen moest worden. Mevrouw Beekman ziet zich nu geconfronteerd met een flinke uitgave, en een hoop juridisch gedoe om de vorige eigenaar hierop aan te spreken.

Interessante folder

VBO Makelaar heeft een folder ontwikkeld over één van de belangrijkste aspecten van een Vereniging van Eigenaars en dat is het onderhoud. In de folder wordt ingegaan op de achtergronden van het plegen van onderhoud, het soms achterwege blijven van onderhoud,  de rol van de VvE en wat een aankoopmakelaar voor u kan betekenen.

Download de folder hier.