Nieuwsbericht

Kennisplatform ondermijning

Kennisplatform ondermijning

Huur/verhuur Wet- en regelgeving Uit de markt Juridische zaken
1 minuut

 

Vastgoedcriminaliteit is het gebruiken en/of misbruiken van vastgoed bij het begaan van strafbare feiten. Steeds vaker horen we berichten over bijvoorbeeld een hennepkwekerij in een woning, witwaspraktijken bij de aan- en verkoop van een huis of een pand dat wordt gebruikt als opslag voor wapens.

Signalen die mogelijk duiden op vastgoedcriminaliteit zijn bijvoorbeeld atypisch aankoopgedrag; men onderhandelt niet, de prijs is veel te hoog of juist veel te laag. Ook het snel doorverkopen met of zonder winst kan duiden op vastgoedcriminaliteit. Voor de aan- en verkoop van vastgoed hebben criminelen dienstverleners uit de bovenwereld nodig, zoals makelaars en notarissen, die al dan niet bewust ondermijnende criminaliteit faciliteren.  

Alle partijen in de vastgoedmarkt spelen een belangrijke rol in het bestrijden en voorkomen van vastgoedcriminaliteit. De eerste stap is kennis opdoen over ondermijning. Wat zijn de signalen en wat kun je zelf doen? Op deze pagina van Kennisplatform Ondermijning kun je allerlei documenten, flyers, onderzoeken en webinars vinden over dit veelbesproken onderwerp. Je kunt de bestanden eenvoudig downloaden.

Ontdek zelf de voordelen van het VBO-lidmaatschap

Meer informatie