Actualiteiten

Online biedingssysteem versus hybridevorm van transparantie

online-biedingssysteem-1206_680x520_fit

Een econoom uit Amsterdam schreef onlangs een stuk in Het Financieele Dagblad over een ervaring met bieden met voorkennis. De verkoopmakelaar van zijn huis had nog na de biedingstermijn contact met een andere makelaar om een belegger aan te sporen nét iets meer geld neer te leggen voor het huis. De particulier die eigenlijk het hoogste bod zou hebben, had zo het nakijken. Naar aanleiding hiervan stelde PVDA-Kamerlid Nijboer dat jealle biedingen in een systeem zou moeten kunnen zien zodat het proces eerlijker verloopt. Al eerder op 9 november 2020 werddeze motievan Terpstra en Dik-Faber over hetzelfde onderwerp al unaniem aangenomen in de Tweede Kamer.

Een online biedingssysteem zou ervoor moeten zorgen dat:

Om tegemoet te komen aan de unaniem aangenomen Kamermotie en rekening te houden met de nadelen van een online biedingsplatform, pleit VBO voor een zogenaamde ‘Algemene Verantwoording’. Op deze manier wordt er wél data gedeeld met bieders ná het proces maar blijft tijdens het proces de huidige gang van zaken gehandhaafd. Het gebruik van zo een hybride systeem wordt reeds toegepast door woningcorporaties bij het toewijzen van sociale huurwoningen.

Toepassing “Algemene Verantwoording” voor makelaars

Het gebruik van deze hybridevorm van transparantie biedt een aantal voordelen ten opzichte van een online biedingsplatform:

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.