Nieuwsbericht

Opnieuw historisch laagterecord hypotheekrente

Opnieuw historisch laagterecord hypotheekrente

Uit de markt
2 minuten

 

De dalende trend van de gemiddelde hypotheekrente die sinds medio juli 2020 is ingezet, heeft zich na een korte opleving ook in het derde kwartaal voortgezet, dat meldt De Hypotheker. 

Na het vorige laagterecord dat in maart 2020 werd gevestigd, begon de hypotheekrente weer licht te stijgen. Nadat in juli vorig jaar de kentering intrad, zette deze daling ook door in de eerste maanden van 2021. In mei bereikten de hypotheekrentes hun laagste punt, waarna in de hierop volgende maanden weer sprake was van een lichte stijging. Deze opwaartse trend is echter begin juli van dit jaar verbroken, waarna de rentes opnieuw geleidelijk zijn gedaald. 

Geen sprake meer van NHG
De sterkste dalingen doen zich voor bij de rentevaste periodes zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Veel geldverstrekkers richten zich vooral op dit segment in de hypotheekmarkt, omdat bij de meerderheid van de hypotheekaanvragen vanwege de sterk gestegen huizenprijzen geen sprake is van NHG.

In 2021 is de maximale hypotheekgarantie die je kan krijgen € 325.000. Als de hypotheek of de waarde van de woning hoger is, dan is er geen recht op de NHG. In 2021 is voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen een hogere NHG-grens van € 344.500 van toepassing.

Tegelijkertijd duikt de gemiddelde 30-jaarsrente met NHG 0,21 procentpunt onder het renteniveau van januari (1,78%) en ligt dit met 1,57% op het laagste niveau van 2021.

Hypotheekrente voorlopig op huidig laag niveau
“In augustus voerden vrijwel alle geldverstrekkers renteverlagingen door. De gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG staat nu op 1,01% en is dit jaar niet eerder zo laag geweest”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Hij verwacht dat de concurrentie tussen geldverstrekkers groot zal blijven gezien de krapte op de huizenmarkt. Hierdoor zullen de verschillen tussen rentevaste periodes steeds kleiner worden. “Ook verwachten we dat centrale banken hun ruime monetaire beleid zullen voortzetten, wat zorgt voor stabiliteit op de financiële markten. Hierdoor zal de hypotheekrente waarschijnlijk voorlopig op het huidige lage niveau blijven”, aldus Van den Akker.

Ontdek zelf de voordelen van het VBO-lidmaatschap

Meer informatie