Blog

Hackpogingen vervijfvoudigd? Zo hou je jouw deur potdicht!

Hackpogingen vervijfvoudigd? Zo hou je jouw deur potdicht!

Uit de vereniging Ondernemen
4 minuten

 

Het aantal hackpogingen binnen het MKB groeit dit jaar met een factor 5. Je hebt twee keuzes. Wacht je tot de hacker binnenkomt en een alarm activeert op het moment dat het al te laat is? Of pak je de hacker al aan zodra hij een poging doet een voet tussen de deur te zetten? Natuurlijk is het beter als je de hacker te slim af bent. In deze blog vertelt Maurice Breed, partner van VBO-partner N! wise, hoe je de boze wolf buiten de deur houdt.

Dikke deur en enorme tralies

De beveiliging van de IT-omgeving van jouw makelaarskantoor is vergelijkbaar met het beveiligen van je huis tegen ongewenste indringers. Je kunt je huis voorzien van een extra dikke deur en tralies voor de ramen. Zet daarop de beste sloten, een trekbeveiliging en anti-inbraakstrips. Zorg voor het beste beveiligingssysteem denkbaar en je bent veilig. Toch?

Rotte kozijnen en naïeve bewoners

Niet altijd, helaas. Hoe goed het slot op de deur of de tralies op de ramen ook zijn, als de deur of de kozijnen rot zijn, is het alsnog een kleine moeite om binnen te komen. En zelfs als dat op orde is, ligt er nog een gevaar op de loer: je medebewoners. Als er iemand aanbelt, en je zoon of dochter van vijf doet – zonder te vragen wie het is – de deur open, is daar geen veiligheidsmaatregel tegenop gewassen.

Moraal

De moraal van dit verhaal? Hoe goed je beveiligingsmaatregelen ook zijn, je bent altijd afhankelijk van twee zaken: hoe goed je basis op orde is en hoe bewust je bewoners – of gebruikers, in de IT-wereld – zich zijn van de gevaren.

Awareness

Je kunt je gebruikers helpen zich beter te wapenen tegen allerlei vormen van cybersecurity door ze security-awareness-trainingen te laten volgen, ze op regelmatige basis te informeren over de laatste werkwijzen van cybercriminelen, en anti-phishingcampagnes te voeren.

Solide basis

Daarnaast moet je basis gewoon tiptop in orde zijn. Als je besturingssystemen en de applicaties die je gebruikt niet up-to-date zijn, zijn je beveiligingsmaatregelen veel minder of zelfs niet effectief. Voorzie je werkplekken, servers maar ook netwerkapparaten structureel van de laatste updates of firmware. Als je – heel slim – automatische updates hebt aanstaan, controleer dan ook of iedere machine daadwerkelijk deze updates ontvangt. En check of ook op de werkplekken de software up-to-date wordt gehouden. Vergeet daarbij niet dat er, naast jouw bekende bedrijfsapplicaties, ook tools zijn geïnstalleerd als browsersoftware en Adobe Reader.

Meer maatregelen

Als je basis in orde is, zijn er nog een aantal maatregelen die je kunt nemen. Ik heb het dan over firewallmaatregelen (je deur), antivirusmaatregelen (je slot), multifactormaatregelen (je sleutel en de code van je alarm), conditionele toegangsmaatregelen (laten we het jouw onderbuikgevoel noemen), maatregelen tegen binnenkomende ‘rommel’ (de beveiliging van het vergeten bovenluikje) en tenslotte de detectiemaatregelen (de waakhond). Elk van deze maatregelen op zich biedt onvoldoende bescherming, maar als je ze op de juiste manier combineert, maak je het een hacker wel erg moeilijk om binnen te komen. Hackpogingen vervijfvoudigd? Aan jou zal het niet liggen.

Meer weten?

Natuurlijk kun je nog steeds alle security-diensten los afnemen in Office 365. Het is echter goedkoper en completer om van de Moderne Werkplek voor Makelaars gebruik te maken, waar dit soort oplossingen – én meer – al standaard in zit. Wil je eens verder praten over wat voor jouw makelaarskantoor de beste oplossing is? N! wise denkt graag met je mee. Onze samenwerking begint met een goed gesprek, dus neem gerust contact op met Sander Houwing van N! wise via: 06-27182024 of shouwing@nwise.nl. Als je liever direct een afspraak met hem maakt in zijn agenda dan kan dat via deze link.

VBO-leden ontvangen een korting op de diensten en producten van N! wise. 

Ontdek zelf de voordelen van het VBO-lidmaatschap

Meer informatie