Blog over vastgoed

Kies jij wel of geen makelaar?

26 februari 2020
Je gaat een huis kopen of verkopen. Spannend! Bij zo’n belangrijke keuze wil je misschien wel de hulp inschakelen van een professional: de makelaar. Of je kiest ervoor om het proces volledig zelfstandig uit te voeren. Het is  bij sommige makelaars ook mogelijk om deeldiensten af te nemen. Zo heb jij niet de volledige verantwoordelijkheid, maar ben je ook niet de totale makelaarskosten kwijt. 

Jouw huis verkopen zonder makelaar

Houd er bij het verkopen van een woning zonder makelaar rekening mee dat je zelf veel meer tijd moet investeren in het verkoopproces. Je moet zelf zorgen dat de woning onder de aandacht komt bij potentiele kopers. Ook is het aan jou om de bezichtigingen te regelen en de kijkers te ontvangen. Tot slot valt ook het onderhandelen over de verkoopprijs op jouw bordje. Houd hierbij goed rekening of je de vaardigheden én tijd hebt. 

Wil je jouw huis zelf verkopen? Begin dan met het verkennen van de markt en het opvragen van gegevens bij het Kadaster. Aan de hand hiervan bepaal je de verkoopprijs. Voor het onder de aandacht brengen van een woning begin je bij je eigen netwerk en sociale media. Ook kun je jouw woning op woningsites plaatsen. Op Jaap.nl kun je dit zelf doen, maar op Funda.nl kunnen alleen makelaars woningen plaatsen. 

Een huis kopen zonder makelaar

Wederom komen onderhandelingvaardigheden van pas als je ervoor kiest om een woning zonder makelaar te kopen. Als je jouw droomhuis hebt gevonden, dan zal je zelf moeten onderhandelen over de prijs. Ook tijdens de bezichtiging let een makelaar op andere zaken dan jij. Eventuele gebreken en bijzonderheden vallen een makelaar eerder op en de makelaar bekijkt de woning met minder emotie dan jij dat doet. Zo’n onafhankelijk paar ogen is fijn om op terug te kunnen vallen. Ook leveren sommige makelaars extra diensten vaak tegen een gereduceerd tarief, zoals een verhuisservice. 

De keuze wel of geen makelaar hangt vooral af van in hoeverre je ontzorgd wilt worden. Zo zijn er makelaars die het gehele proces overnemen, zodat jij er bijna geen omkijken meer naar hebt. Ook kun je kiezen voor deeldiensten. Houd er in ieder geval rekening mee dat het kopen of verkopen van een woning zonder makelaar veel tijd en moeite van je zal gaan kosten.

Ben je op zoek naar een betrouwbare makelaar? Via deze pagina vind je alle gecertificeerde VBO-makelaars terug.

Meer informatie

Lees ook: Hoe kies jij een makelaar?

Lees ook: Taxateur bij aankoop huis