Blog over vastgoed

Taxateur bij aankoop huis

26 februari 2020
Als jij een woning wil kopen, heb je met verschillende professionals te maken, zoals een makelaar, notaris en een taxateur. In dit artikel leggen we je uit wat de rol is van de taxateur bij de aankoop van jouw woning. 

Waar kijkt de taxateur naar?

De taxateur voert een taxatie uit op de woning die jij wil kopen. Een taxatie is een zo exact mogelijke indicatie van de waarde van jouw woning. Deze indicatie wordt beschreven in een taxatierapport. Bij de taxatie van jouw woning let de taxateur op allerlei zaken zoals: het type woning, afwerkingsniveau van de woning, grootte en indeling van de woning, het uitzicht, of er sprake is van bijvoorbeeld overlast, de ligging en de bouwkundige kwaliteit van het huis. Maar de rol van de taxateur gaat verder. Zo wordt er ook gekeken naar juridische aspecten, energiemaatregelen die genomen moeten worden, funderingszaken, het bestemmingsplan etc. Je begrijpt dat een taxatierapport niet zo eenvoudig is om op te stellen dan het in eerste instantie wellicht lijkt.

 

Taxatie en hypotheek

Als je een woning hebt gekocht en een hypotheek wil aanvragen, dan wordt een taxatie door de geldverstrekker (vaak een bank) verplicht gesteld. De waarde van het huis die wordt vastgesteld door de taxateur is namelijk de maximale hoogte van de hypotheek die verstrekt wordt. Als de woningwaarde lager is dan dat je hebt betaald, moet je het verschil zelf inleggen. Houd er wel rekening mee dat een hypotheek niet alleen afhankelijk is van de woningwaarde die is vastgesteld door de taxateur. De hypotheek is namelijk ook afhankelijk van je inkomen en financiële verplichtingen, zoals schulden.

De taxateur heeft dus een belangrijke rol in de aankoop van jouw woning.  Het is bovendien van cruciaal belang dat taxateurs onafhankelijk zijn. Zodat zij een eerlijke waarde gebaseerd op objectieve informatie, kennis en expertise aan jouw woning toekennen. Deze waarde moet nog natuurlijk ook gecontroleerd worden. Daarom worden de taxaties van taxateurs gevalideerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). 

Ben jij op zoek naar een betrouwbare taxateur? Als branchevereniging van makelaars en taxateurs waarborgen wij de kwaliteit van taxateurs. Via deze link vind je een VBO-taxateur bij jou in de buurt. 

Meer informatie

Lees ook: Hoe kies jij een makelaar?