Next

ABN AMRO stelt ramingen voor woningmarkt bij

ABN AMRO stelt ramingen voor woningmarkt bij

Woningtekort Duurzaamheid Uit de markt
3 minuten

 

ABN AMRO heeft haar ramingen voor het aantal transacties op de woningmarkt bijgesteld. De grootbank gaat er nu vanuit dat het aantal transacties in 2022 met 15% zal dalen, in plaats van 10%.

De bank heeft haar maandelijkse Woningmarktrapport uitgebracht. De trends volgens ABN AMRO in het kort:

  • De huizenprijzen blijven stijgen, maar minder hard dan voorheen.
  • Het lagere vertrouwen is een voorbode van verdere afname van het aantal woningtransacties.
  • De hypotheekrente stijgt weer na jaren van daling, maar blijft historisch laag.
  • De hoge energieprijzen benadrukken het belang van woningverduurzaming.

Dit jaar zullen de huizenprijzen volgens de grootbank met 12,5% stijgen en volgend jaar met 5%. Vorig jaar stegen de prijzen nog met 15,2%.

"Reden voor de afzwakking is de betaalbaarheid van de woningmarkt. Die verslechtert door de scherpe waardestijging en doordat de reële inkomens onder druk staan vanwege de hoge inflatie. Verder wordt de betaalbaarheid getemperd door de hypotheekrente," aldus ABN AMRO. 

Ramingen voor transacties naar beneden bijgesteld

De ramingen van het aantal transacties stelt de bank wel naar beneden bij: voor 2022 van -10% naar -15% en voor 2023 van +5% naar 0%.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor onrust, ook bij woningzoekers. Dat vertrouwen stond al onder druk doordat er weinig woningen te koop staan. Bij gebrek aan betaalbaar aanbod geven veel woningzoekenden de moed op en staken hun zoektocht. De doorstroming op de woningmarkt zou kunnen verbeteren als er meer nieuwbouwwoningen bij komen. Dat is ook de inzet van de regering. Maar vooralsnog is er weinig zicht op een sterke woningbouwtoename. Met de stijgende materiaalkosten, het gebrek aan personeel en de hoge grondkosten lijkt het aantal obstakels eerder toe dan af te nemen. Hier komt bij dat het milieu, het klimaat en de volksgezondheid uitdagingen vormen. Dat maakt het twijfelachtig of alle voorgenomen woningbouwplannen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Verduurzaming bestaande woningvoorraad meer aandacht

Behalve nieuwbouw vereist ook de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad veel aandacht, zegt de bank in hun nieuwste Woningmarktmonitor. De recente, scherpe stijging van de energielasten onderstreept de noodzaak van het aardgasverbruik terugdringen. Daarvoor is het nodig woningen beter te isoleren. Het merendeel van de woningen heeft nu nog een te laag energielabel, waardoor energie verloren gaat. 

Lees hier de gehele Woningmarktmonitor. 

Ontdek zelf de voordelen van het VBO-lidmaatschap

Meer informatie