Vereniging van makelaars en taxateurs

Wij zijn VBO. Wij zijn er voor makelaars, taxateurs en verhuurbemiddelaars. Wij zijn er voor kopers en verkopers. Voor huurders en verhuurders. Voor projectontwikkelaars en overheden. Wij zijn er voor een stabiele vastgoedmarkt.

Makelaarsvereniging

Een groot deel van onze leden is actief als makelaar. Wij begrijpen dat makelen een ambacht is. Ons voornaamste doel is om onze leden zo goed mogelijk te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden. Als makelaarsvereniging zijn wij landelijk actief: we hebben leden uit heel Nederland. Niet alleen verbinden wij deze leden, maar we brengen ze ook in contact met elkaar. Als vereniging van makelaars behartigen we ook de belangen van makelaars. We richten ons op de toekomst van de makelaardij. We houden technologische ontwikkelingen in de gaten, investeren in producten en diensten waar onze leden dagelijks baat bij hebben en voeren een sterke lobby op landelijk en Europees niveau. Zo zorgen we ervoor dat onze makelaars ook in de toekomst hun vak kunnen blijven uitoefenen. 

Vereniging taxateurs

Ook de belangen van taxateurs behartigen wij in de politiek op landelijk en Europees niveau. We ondersteunen onze leden zodat zij tot een betrouwbare waardebepaling van een pand kunnen komen. Om ervoor te zorgen dat onze leden ook in de toekomst het taxateursvak kunnen uitoefenen houden we onze blik gericht op de toekomst in de makelaardij. Om deze reden is VBO één van de kartrekkers geweest bij de totstandkoming van het nieuwe modelrapport Wonen. In dit taxatierapport worden ook de energetische en bouwkundige aspecten van een huis meegenomen. 

Een belangrijk onderdeel voor de toekomst, want Nederland staat voor een grote verduurzamingsopgave. Het nieuwe modelrapport Wonen heeft dankzij de aanpassingen meer toegevoegde waarde. Bovendien kan de taxateur ook zijn toegevoegde waarde voor de klant meer laten zien. Een ingrijpende beslissing die ervoor zorgt dat taxateurs een nieuwe opleiding moeten gaan volgen om het taxateursvak uit te mogen blijven oefenen. Met de toekomst in ons vizier was dit een beslissing die gemaakt moest worden, zowel in het belang van de markt als die van onze leden.

Verschillende secties vastgoedmarkt

VBO is actief in de gehele vastgoedmarkt. Zo hebben we niet alleen leden die actief zijn als makelaar/taxateur wonen, maar ook leden die gespecialiseerd zijn in bedrijfsmatig vastgoed of landelijk en agrarisch vastgoed. De leden die hierin gespecialiseerd zijn, zijn lid van de sectie Zakelijk Vastgoed. Deze sectie heeft een eigen bestuur. Het hebben van en terug kunnen vallen op een netwerk is voor leden van de sectie Zakelijk Vastgoed erg belangrijk. Daarom stimuleren wij dit door kennisgroepen op te richten. Leden kunnen zich aanmelden voor een kennisgroep en kunnen met andere leden de diepte ingaan op specialistische onderwerpen. De sectie Zakelijk Vastgoed heeft haar eigen maandelijkse nieuwsbrief voor leden en eigen (online) evenementen. 

Structuur van de branchevereniging

Onze vereniging van makelaars en taxateurs bestaat uit meer dan 1.250 leden. Ook hebben we een Dagelijks bestuur, Algemeen bestuur en het bestuur van de sectie Zakelijk Vastgoed. Op het secretariaat werken vijfenveertig medewerkers. Zij staan iedere dag klaar voor alle leden. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering stemmen de leden over de koers van de vereniging. Benieuwd naar de Bestuursleden en medewerkers? Ontmoet dan het team

Kwaliteitseisen makelaars en taxateurs

Nagenoeg alle VBO-makelaars en –taxateurs zijn gecertificeerde, vakbekwame makelaars en taxateurs die permanent worden getoetst op hun vakkennis. De gecertificeerde VBO-leden zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister SCVM dat strenge eisen aan inschrijving stelt. De VBO-taxateurs staan ook geregistreerd in het register NRVT. 

De dienstverlening van de leden wordt gewaarborgd door de VBO Beroeps- en gedragscode. Op hun bemiddeling en taxeren wordt toegezien door een onafhankelijk Tuchtcollege. Zij zijn tevens via de brancheorganisatie aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie. Daarnaast zijn VBO-leden verplicht om zich te verzekeren tegen schade door beroepsfouten. Dit is ook in het belang van de klant. Lees meer over de kwaliteit van VBO.

Netwerk in de makelaardij

VBO biedt een sterk netwerk waarbij leden elkaar weten te vinden. We stimuleren dit netwerk in de makelaardij door jaarlijks meer dan dertig (online) evenementen te organiseren voor onze leden. Deze evenementen zijn erop gericht om kennis op te doen en kennis met elkaar te delen. Naast experts nodigen we ook onze leden uit om vragen in te sturen of zelf in spotlight te staan tijdens het evenement. 

We organiseren ook webinars en online talks. Deze online events gaan over uiteenlopende onderwerpen zoals de ontwikkelingen in de woningmarkt, politieke besluiten, duurzaamheid, ondernemen, sales en marketing. Bij ieder event zoeken we de raakvlakken met de dagelijkse praktijk voor onze leden. De evenementen hebben altijd toegevoegde waarde. Bovendien kunnen leden zelf meebepalen over de invulling van evenementen door enquêtes in te vullen. De mogelijkheid tot vragen stellen is er altijd. We organiseren zowel webinars die exclusief voor onze leden zijn als webinars die openbaar zijn. Zo delen wij ook weer onze kennis met andere partijen in de vastgoedmarkt. Tot slot hebben we ook de VBO Vastgoed Podcast. Ook hierin nodigen we leden en experts uit om een bepaald onderwerp te bespreken. Volg de podcast zodat je een notificatie krijgt als we een nieuwe aflevering posten.

Community VBO NEXT

Binnen onze branchevereniging  hebben we de community VBO NEXT opgericht. Deze community is speciaal voor de young professionals binnen ons ledenbestand. Leden tot vijfendertig jaar kunnen zich aansluiten bij deze community. De leden zijn verbonden via een app en we organiseren speciale (online) events voor deze groep VBO-leden. De toekomst van de makelaardij staat centraal: hoe zal ons vak er over tien jaar uitzien en hoe kunnen wij hier nu al op inspelen? Om onze leden hierin te helpen nodigen we experts uit om hun visie met ons te delen en tips te geven. Denk aan marketingexperts en business innovators. Juist uit andere branches, zodat we onze blik verbreden. 

Belangenbehartiging makelaars en taxateurs

Van oudsher is de bestaansreden van een branchevereniging het behartigen van de belangen van onze leden in de politiek. En dat doen wij ook heel actief op zowel landelijk als Europees niveau. Op landelijk niveau zijn we in gesprek met alle politieke lagen. Van ministers tot gemeenten: we gaan samenwerkingen aan en zorgen dat onze visie wordt gezien en gedeeld. We handelen in het belang van onze leden, maar houden ook het grotere plaatje in het oog. We wonen vergaderingen en debatten bij en zijn actief in werkgroepen. We sluiten ons aan bij samenwerkingen in de vastgoedbranche. Je kunt onze standpunten lezen over belangrijke thema’s in de vastgoedmarkt, zoals starters, taxeren, woningtekort en  We richten ons op de oplossing en delen onze visie met de politiek en stakeholders in de markt. Want in een gezonde vastgoedmarkt kunnen ook onze leden zo optimaal mogelijk ondernemen. 

Praktische producten en diensten

Leden moeten de toegevoegde waarde van hun VBO-lidmaatschap iedere dag voelen. Daarom bieden we praktische producten en diensten die het werk van onze leden eenvoudiger of efficiënter maken. Zo hebben we een tool, het Historisch Bestand, waarin actuele en historische data van huizen is opgeslagen. Vanuit dit systeem kunnen leden informatie opvragen en deze presteren aan hun klanten. Hiermee staan ze sterk in het adviesgesprek en de onderhandelingen. Met het CRM-systeem van Kolibri kunnen VBO-makelaars eenvoudig hun objecten publiceren op Funda, VBO.nl en nog veel meer andere woonwebsites. In een paar klikken zijn de panden zichtbaar voor potentiële kopers. Bovendien kunnen VBO-leden in het CRM-systeem hun klantgegevens bijhouden en facturen versturen. Het CRM-systeem van Kolibri maakt het werk van onze leden op dagelijkse basis een stuk overzichtelijker. 

VBO heeft ruim vijfentwintig partners. Hiermee maken we afspraken voor onze leden zodat zij een aantrekkelijke korting of actie kunnen ontvangen. De VBO-partners lopen erg uiteen in hun dienstverlening. Zo hebben we partners waarbij VBO-makelaars/taxateurs korting ontvangen op hun beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Andere partners leveren marketingmateriaal, zoals verkoopborden of een leadtool voor op de website. Weer andere partners ondersteunen onze leden in hun bedrijfsvoering. Zo neemt REOC de telefoon op voor ruim tweehonderd makelaarskantoren. Via Wie is de Beste Makelaar kunnen makelaars reviews van klanten verzamelen. VBO-leden ontvangen voor dit onafhankelijke woningplatform een gratis premium account. Zo wordt het verzamelen van reviews en gevonden worden door potentiële klanten een stuk eenvoudiger.

Juridische zaken

We horen van leden dat de zekerheid die een branchevereniging biedt een belangrijke reden is om lid te worden. Deze zekerheid bieden we ook met onze eigen juridische afdeling en onze huisadvocaat. Leden kunnen contact met ons of de advocaat opnemen voor juridisch advies. Bovendien hebben leden in hun ledennet, MijnVBO, toegang tot modelcontracten. Deze houden wij voor hun up-to-date, zodat VBO-leden hier geen omkijken meer naar hebben. Het geeft toch een fijn gevoel dat je zeker weet dat je met een juridisch waterdichte koopovereenkomst werkt. 

Marketingcampagnes Makelaardij

Minimaal één keer per jaar voeren we samen met onze leden campagne. Hierin belichten we een relevant thema in de vastgoedmarkt of we benadrukken in de campagne de onderscheidende waarde van VBO. We laten zien waar VBO-makelaars/taxateurs voor staan. De landelijke marketingcampagnes hebben een enorm bereik. VBO is een actieve vereniging. Bekijkt onze factsheet met onze bereikcijfers van 2020. De landelijke campagne voeren we voor én met onze leden. Leden kunnen eenvoudig aanhaken door hun eigen campagnemateriaal te laten maken. We nodigen ze uit om social media berichten van VBO te delen, content te gebruiken of zelf een betaalde campagne te voeren die aansluit bij de landelijke campagne. Zo zijn we samen met onze leden zichtbaar in heel Nederland.

Meer weten?

Als ondernemer kun je het gevoel hebben er alleen voor te staan. Met een makelaarsvereniging achter en naast je, heb je een vangnet. Benieuwd naar andere ledenvoordelen? Vraag vrijblijvend ons informatiepakket aan.