ALS STARTER EEN HUIS KOPEN OF HUREN

Als starter sta je voor verschillende keuzes tijdens je zoektocht naar je eerste huis. Een huis kopen of huren is heel leuk, maar ook spannend. Laat je goed informeren over jouw situatie. En laat je niet ontmoedigen, omdat er zo weinig huizen zijn die binnen jouw budget passen of omdat er zoveel andere kijkers zijn. Een VBO-makelaar ondersteunt starters en geeft antwoord op al jouw vragen over bezichtigen, onderhandelen, een bod uitbrengen én hij of zij staat je bij in elke stap richting de notaris.

WEEK VAN DE STARTER

Van 28 september 2020 t/m 4 oktober 2020 wordt de ‘Week van de Starter’ georganiseerd. Dit is een gezamenlijk initiatief van tien belangrijke woonpartijen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Om starters te ondersteunen bij het zoeken van een huur- of koophuis wordt in de Week van de Starter hun informatiepositie versterkt met de lancering van de website www.startenopdewoningmarkt.nl.

Bezoek de website

FAQ OVER EEN EERSTE HUIS KOPEN/HUREN

Huren of kopen?

Als je op zoek bent naar een woning is de eerste keuze die je moet maken of je een woning gaat kopen of huren. Beiden hebben voor- en nadelen. Als je een huis huurt, zit je er waarschijnlijk minder lang aan vast. Als er iets aan huis kapotgaat, dan hoef je in sommige gevallen niet zelf voor de kosten op te draaien.

Aan de andere kant, kunnen je kosten per maand lager uitvallen als je een huis koopt en wordt het huis uiteindelijk wel van jou. Ook kunnen bepaalde verbouwingen de waarde van je huis verhogen. Je hebt echter wel een aanzienlijk bedrag nodig om een woning te kunnen kopen.

Bovendien is het noodzakelijk om een potje achter de hand te houden voor als er iets in het huis kapot gaat.

Kies je wel of geen makelaar?

Je gaat een huis kopen. Spannend! Bij zo’n belangrijke keuze wil je misschien wel de hulp inschakelen van een professional: de makelaar. Of kies je er liever voor om het proces volledig zelfstandig uit te voeren? Het is bij sommige makelaars ook mogelijk om deeldiensten af te nemen. Dan heb jij niet de volledige verantwoordelijkheid, maar ben je ook niet de totale makelaarskosten kwijt. Lees deze blog voor meer informatie.

Wat houdt de starterslening in?

In sommige gemeenten komen koopstarters in aanmerking voor een starterslening. De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de (eerste) hypotheek bij de bank. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je zien of in jouw gemeente de Starterslening van toepassing is.

Een huis financieren, hoeveel kan ik precies lenen?

Hoeveel je precies kunt lenen, hangt van meerdere factoren af, zoals de hoogte van je inkomen, maar ook de hoogte van je studieschuld, of de hoogte van je lopende leningen. Via deze rekentool van de Hypotheker kun je je maximale hypotheek uitrekenen. Op de website van Vereniging Eigen Huis lees je hoe dit bedrag wordt berekend. Lopende leningen – van bijvoorbeeld je creditcard of een privé lease auto – worden geregistreerd bij Stichting BKR en kunnen van invloed zijn op de maximale hoogte van je hypotheek.

Een duurzaam huis kopen?

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig van het gas af te zijn. Onze huis en moeten dan volledig draaien op elektriciteit. Hoewel oude woningen vaak karakter hebben, is een goed geïsoleerde huis wel zo fijn. Met lagere stookkosten en een prettig leefklimaat als gevolg. Wat zijn nog andere voordelen van een duurzame woning? En kun je duurzame oplossingen meefinancieren? Op deze pagina vind je alles over duurzaamheid.

Waarom heb jij als starter een makelaar nodig?

Met een makelaar kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Hij of zij kan jou vanuit ervaring adviseren in jouw zoektocht naar een huis. Bovendien heeft een makelaar een netwerk, waarmee je toegang hebt tot huis en die bijvoorbeeld nog niet op Funda staan. En natuurlijk onderhandelt de makelaar voor jou de beste prijs. Liever ook advies over bijvoorbeeld duurzaamheid, hypotheken of ontzorgt worden in het regelen van verzekeringen en nutvoorzieningen? Sommige makelaars nemen zelfs zulke taken van je over. Zo wordt het kopen van je eerste huis geen stressvolle gebeurtenis.

Extra tip: kies een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging. Deze makelaars hebben de juiste opleidingen gevolgd, spijkeren hun kennis ieder jaar bij en bij een geschil kan je terugvallen op een onafhankelijk tuchtcollege. Dit is wel zo prettig en betrouwbaar.

Wat moet ik weten over de hypotheek?

Om een huis te bekostigen, kan je een hypotheek afsluiten. Als starter kun je kiezen uit twee soorten hypotheken: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij beide hypotheken staat aflossen centraal.

Naast het afsluiten van een hypotheek kun je hem ook laten verzekeren met de Nationale Hypotheek Garantie. Met een Nationale Hypotheek Garantie zorg je er enerzijds voor dat jouw hypotheek altijd voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Anderzijds biedt de NHG een vangnet voor als je je hypotheek opeens niet meer kunt betalen. Een hypotheekadviseur kan je helpen in de zoektocht naar de juiste hypotheek. Ga je op gesprek met een adviseur? Zorg dan dat je voorbereid aankomt bij het eerste gesprek. Wijzer in Geldzaken geeft hier van de vier checks die je moet doen voordat je in gesprek gaat met een adviseur.

Studieschuld en de financiering van mijn huis

Een studieschuld kan de maximale hypotheek verlagen. Bovendien rekenen banken bij hypotheek-aanvragen met de oorspronkelijk studieschuld in plaats van de actuele schuld. Die duizenden euro's die je misschien al hebt afgelost, tellen dus niet mee.

Starters met een studieschuld uit het oude leenstelsel (van vóór 1 september 2015) moeten rekening houden met een wegingsfactor van 0,75 procent.

Stel: je hebt een studieschuld van 10.000 euro. Dan weegt 0,75 procent mee als maandlast, ofwel 75 euro per maand. Dat bedrag gaat af van wat je maximaal kunt lenen. Afgestudeerden met een studieschuld die onder het nieuwe leenstelsel (ná 1 september 2015) vallen, komen er iets beter vanaf: voor hen geldt een wegingsfactor van 0,45 procent.

De reden van het lagere percentage is de langere aflostermijn op de studieschulden. Met het nieuwe leenstelsel heb je 35 jaar de tijd om je studieschuld af te lossen. Voorheen was dat 15 jaar.

Bron: Parool

Hoe kies je een makelaar?

Het moment is daar: je hebt besloten om een huis te (ver)kopen. Bij zo’n belangrijk proces wil je natuurlijk een professional inschakelen. Maar hoe kies je een makelaar die bij jou past? In deze blog tips over het kiezen van een makelaar. Zo wordt het kopen van je eerste huis gemakkelijker.

Met welke kosten bij de aankoop van een woning moet ik rekening houden?

Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan alleen de hypotheek. De kosten koper bestaan uit kosten voor de aankoop van de woning én kosten die je maakt om de woning te financieren. Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% lenen van de waarde van je woning. Je hebt dus altijd eigen geld nodig om de kosten koper te kunnen financieren. Hieronder enkele kosten uitgelegd:

  • Notariskosten. De notaris berekent kosten voor het opmaken van de eigendomsakte en de hypotheekakte. Bij een koopsom en hypotheek van € 250.000 liggen de notariskosten meestal rond de € 1.100 voor beide aktes samen.
  • Kosten koper. De overdrachtsbelasting (2 % van de koopsom) en de notaris- en kadasterkosten voor de eigendomsakte vormen samen de 'kosten koper' (k.k.).
  • Advies- en bemiddelingskosten. De hypotheekadviseur berekent kosten voor advies en bemiddeling. Deze kosten betaal je via een adviesnota. De hypotheekadviseur vraagt hiervoor een vast bedrag, of een uurvergoeding.
  • Aanvraag van NHG. De aanvraagkosten voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zijn in 2020 0,7% van het hypotheekbedrag. Daar staat een rentevoordeel tegenover. Hierdoor verdien je deze kosten snel terug.
  • Taxatie. Om zeker te weten dat het huis voldoende waard is als onderpand, moet je de woning laten taxeren door een onafhankelijke partij. Dat kost al gauw een paar honderd euro.
  • Bouwtechnische keuring. Koop je een bestaand huis? Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Dat kost een paar honderd euro, maar het geeft je zekerheid over de staat van de woning. De uitkomsten van de bouwkundige keuring kun je weer gebruiken tijdens de onderhandelingen.
  • Kosten makelaar Een aankoopmakelaar helpt jou bij het zoeken en de aankoop van je nieuwe huis. Een makelaar vraagt meestal een percentage van de aankoopprijs van de woning. Dit heet courtage. Er zijn ook makelaars met wie je vooraf een vast bedrag af kunt spreken.

Ben je een makelaar of taxateur?

Meer weten over VBO
Zoek makelaar/taxateur