Header

Duurzaamheid in vastgoed

Als duurzaamheid te duur wordt heeft dat grote invloed op de woningmarkt. Want je wilt je huis wel duurzamer maken, maar waar doe je het van? Als vereniging van makelaars en taxateurs strijdt VBO daarom voor betaalbare duurzaamheid. Zodat mensen duurzame woningen kunnen blijven huren, kopen én verkopen. Wil je meer weten over het verduurzamen van jouw woning, lees dan verder.

Q&A: Alles wat je moet weten over het verduurzamen van jouw woning

Wat is de energietransitie?

Nederland heeft de ambitie om alle woningen per 2050 van het aardgas te hebben. Dat betekent dat woningen niet meer met behulp van aardgas worden verwarmd. Dit draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot. Afhankelijk van de bouwdichtheid en het bouwjaar van woningen, zijn verschillende alternatieven denkbaar.

Wanneer moet mijn huis aardgasloos zijn?

Dat is per gemeente en per wijk verschillend. Elke gemeente moet uiterlijk eind december 2021 een energietransitievisie (warmteplan) hebben opgesteld. Dan wordt duidelijk wanneer welke wijk op welke alternatieve energievoorziening gaat overstappen. Ondanks de onzekerheden over techniek en financiële ondersteuning, kunt u niet vroeg genoeg voorbereid op de energietransitie. Er zijn wel degelijk energiebesparende maatregelen te nemen die nooit voor niets zijn, bijvoorbeeld isolatie en dubbel glas.

Hoe maak ik mijn huis energiezuinig en aardgasvrij?

Je hoeft niet alles meteen in één keer te doen. Je hebt nog even de tijd voor je huis aardgasloos moet zijn, afhankelijk van het warmteplan van de gemeente waarin je woont. Maar… als je nu een nieuwe cv-ketel of fornuis nodig hebt, dan zijn dit no-regret maatregelen: warmtepomp, pellet cv-ketel of biomassaketel, zonneboiler en elektrisch koken. Om je woning energiezuinig te maken kun je denken aan dak- en gevelisolatie, dubbel glas en kierdichting.

Wat verandert er voor mij als we van het gas af moeten?

We gaan elektrisch koken. We gaan elektrisch verwarmen via o.a. warmtenet of groen (bio)gas. En we krijgen warm water via o.a. warmtenet of groen (bio)gas.

Wie gaat de energietransitie betalen?

Dat is nog niet duidelijk. In het Klimaatakkoord wordt gebouwgebonden financiering voorgesteld. in ieder geval wordt belasting op elektriciteit goedkoper en belasting op gas duurder.

Op welke manieren kan een woning geïsoleerd worden?

Een woning kan geïsoleerd worden door verschillende plekken in het huis te bekleden met isolerend materiaal. Denk bijvoorbeeld aan onder de vloer, in de kruipruimte, de binnenkant van het dak of onder de dakpannen. Ook is het mogelijk om de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur of de zoldervloer op te vullen met isolerend materiaal. Tot slot kan er ook gekozen worden voor isolerend HR++ glas ter vervanging van enkel glas. Zorg er bij isoleren wel altijd voor dat je ook aandacht hebt voor goede ventilatie. Meer informatie over het isoleren van je woning vind je hier.

Waar vind ik meer informatie over het verduurzamen van een woning?

Op deze pagina kun je globale informatie vinden omtrent het verduurzamen van woningen. Als je je wilt verdiepen in specifieke onderwerpen, ga dan naar deze handige websites:

Ben je bezig met een koophuis of hypotheek, dan kun je voor eerstelijns duurzaamheidsadvies ook bij de VBO-makelaar/taxateur terecht. Hij of zij vertelt je meer over de mogelijkheden voor energiebesparing en de waardevermeerdering die deze maatregelen je opleveren. Meer weten over gasloos wonen? De VBO-makelaar in de wijk houdt de ontwikkelingen in de gaten en houdt contact met de gemeente over wanneer welke wijk van het gas wordt losgekoppeld.

Sociale media

Volg VBO op sociale media voor vastgoednieuws en tips.
Als u vragen heeft, kunt u ons ook via sociale media bereiken.

Ben je een makelaar of taxateur?

Ben je een makelaar of taxateur en wil je op de hoogte blijven van betaalbare en duurzame woningmogelijkheden? VBO organiseert bijeenkomsten, gaat samenwerking aan en regelt permanente educatie, waardoor VBO-leden een passend advies aan hun klanten en opdrachtgevers kunnen geven.

Ben je nieuwsgierig naar de voordelen van het VBO-lidmaatschap? Klik op de knop voor meer informatie.

Aanvragen