Actualiteiten

Weer daling in aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen

Prijzen koopwoningen

Het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen daalt verder. In het eerste kwartaal van 2023 waren er ruim 3.000 transacties, 52,5 procent minder dan een jaar eerder. Dit is een grotere daling dan in het vierde kwartaal van 2022. Toen daalde het aantal transacties met ruim 50 procent, tot ruim 5.000. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen daalt verder

Ook bij de bestaande koopwoningen waren er, voor het achtste kwartaal op rij, minder transacties dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 daalde het aantal met 7,9 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot ruim 40.000. In het laatste kwartaal van 2022 werden er ruim 50.000 bestaande koopwoningen verkocht.

Prijzen bestaande koopwoningen voor het eerst sinds 2014 gedaald

De prijzen van bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2023 lager dan een jaar eerder (0,7 procent). De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning bedroeg 417 duizend euro. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de prijs van bestaande koopwoningen lager is dan een jaar eerder.

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning was in het eerste kwartaal van dit jaar 504.000 euro. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stegen minder hard dan een kwartaal eerder. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen waren 3,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2022 was de prijs nog 6,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Europese huizenprijzen gestegen

De huizenprijzen (nieuwbouw- en bestaande koopwoningen) in Nederland lagen in het eerste kwartaal van 2023 0,1 procent lager dan een jaar eerder. Nederland is hiermee één van de zes landen – samen met onder meer Zweden en Denemarken – waarin de huizenprijzen daalden. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de Europese Unie het eerste kwartaal van 2023 met 0,8 procent. De grootste stijgers waren Kroatië met 14,0 procent en Litouwen met 13,1 procent.

verkochte nieuwbouwkoopwoningen

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.