Wie zijn wij

Vereniging van makelaars en taxateurs

VBO behartigt de belangen van meer dan 1.400 aangesloten makelaars, taxateurs en huurbemiddelaars.

Wij zetten ons sinds 1985 in om de dagelijkse werkzaamheden van onze leden makkelijker te maken en hun positie te verbeteren door middel van advies, educatie en producten en diensten.

Vanuit het hoofdkantoor in Den Haag, werken circa vijftig medewerkers aangestuurd door directeur Hans van der Ploeg. Ook hebben we een Dagelijks bestuur en Algemeen bestuur. VBO kent sinds 2022 het ondernemerslidmaatschap, oftewel de onderneming is lid van de vereniging en de makelaars, taxateurs en huurbemiddelaars zijn aansluitingen. De vereniging heeft verschillende expertisegroepen namelijk Zakelijk Vastgoed, Wonen en Verhuur en daarnaast allerlei Commissies waaronder voor Data en Zakelijk Vastgoed.

Makelaar met koppel

Onze visie

Vastgoed gaat wat ons betreft niet alleen over woningen of bedrijfspanden. Vastgoed gaat vooral over mensen. Als brancheorganisatie sturen wij daarom aan op verandering waar iedereen wat aan heeft. We signaleren en kaarten issues aan met en voor onze leden en sturen op verbetering. Dat betekent dat we oog hebben voor de samenleving en de toekomst daarvan. Wij strijden voor meer balans op de vastgoedmarkt en daarin nemen wij een actieve houding aan. Zo pleiten we voor een gezamenlijk tuchtrecht. Voor meer transparantie, in het biedproces en in de markt. Ook streven we naar één, duidelijk kwaliteitsregister voor de consument. Vernieuwende maatregelen in het belang van iedereen.

Onze missie

Als VBO kunnen en moeten we het verschil maken. Opgericht door onroerend-goedbemiddelaars en taxateurs willen wij de markt veranderen en verbeteren. Het kritisch geluid laten horen. Dat slagvaardige en anders durven denken zit in ons bloed. Daarom bieden we onze leden de kennis en vaardigheden waarmee ze zelf het beste kunnen ondernemen. En bouwen wij met én voor die leden aan een goed functionerende woning- en vastgoedmarkt. Want daar profiteert iedereen van.

Onze ambitie

Wij staan open voor debat en voor de partijen die daaraan deelnemen. VBO zal te allen tijde proberen voor alle belanghebbenden in de vastgoedwereld voor elkaar te krijgen dat de markt optimaal functioneert. We signaleren issues en zetten verbeterpunten op de kaart. En zorgen voor de kennis die nu en in de toekomst nodig is. Zo begeleiden wij onze aangesloten makelaars, taxateurs en verhuurbemiddelaars naar adviseurs van de toekomst en bepalen wij met hen de beste koers. Zodat zij vanuit hun sterke lokale betrokkenheid de beste kansen zien voor hun opdrachtgevers. De ambitie is meer balans op de vastgoedmarkt. Daar gaan wij voor.