Actualiteiten

Verkoop nieuwbouwwoningen daalt met ruim de helft

construction site of new homes

De verkoop van nieuwbouwwoningen is in het tweede kwartaal van 2023 gedaald met ruim 56 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dat meldt het CBS op basis van zijn nieuwe cijfers en die van het Kadaster en Eurostat.

Verkoop nieuwbouwwoningen ruim gehalveerd

Bij de nieuwbouwwoningen is het aantal transacties in de loop van 2022 steeds sneller gedaald. In het tweede kwartaal van 2023 daalde het aantal naar 3.300 transacties, dat is 56,2 procent minder dan een jaar eerder. Bij de bestaande koopwoningen daalde het aantal verkopen met 6,1 procent tot 44.500 duizend. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen, met uitzondering van het vierde kwartaal van 2022.

In totaal zijn er in het tweede kwartaal van 2023 bijna 48.000 woningen verkocht, 13 procent minder dan een jaar eerder. Dit is het negende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

In het eerste en tweede kwartaal van 2023 samen kwam het aantal verkochte nieuwbouwwoningen net boven de 6.600 duizend uit. Hiermee daalde het aantal transacties met 54,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van de meting in 2015 waren er nog nooit zo weinig transacties in de eerste helft van een jaar (of in twee andere achtereenvolgende kwartalen).

Prijs nieuwbouwkoopwoning gemiddeld

De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 496.000 euro. Dit is lager dan in het tweede kwartaal van 2022. Toen was de gemiddelde prijs 514.000 euro.

In het tweede kwartaal van 2023 was de voor kwaliteit en type woning gecorrigeerde prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 1,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs is gedaald, terwijl de prijsindex is gestegen. Dit is te verklaren door de kwaliteitscorrectie in de index. De ontwikkeling van de gemiddelde transactieprijs neemt de ontwikkeling van zowel prijs als kwaliteit van verkochte woningen mee en de prijsindex geeft enkel het prijseffect weer.

De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 5,2 procent lager dan een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning was lager dan die van een nieuwbouwkoopwoning in het tweede kwartaal en kwam uit op bijna 406.500 euro.

Andere EU-landen

De huizenprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal van 2023 4,3 procent lager dan een jaar eerder. Nederland is hiermee één van de negen landen – samen met onder andere Duitsland, Zweden en Denemarken – waarin de huizenprijzen daalden.

Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het tweede kwartaal van 2023 gedaald met 1,1 procent. De grootste stijgers zijn Kroatië (13,7 procent) en Bulgarije (10,7 procent).

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.