Actualiteiten

Bevindt de rente zich op een kruispunt?

moeder-en-dochter-275_680x520_fit

Na het fors oplopen van de rente op de kapitaalmarkt twee weken geleden, kwam deze vorige week enigszins tot rust.

Na het fors oplopen van de rente op de kapitaalmarkt twee weken geleden, kwam deze vorige week enigszins tot rust. Tot afgelopen donderdag, toen werd het verslag van de ECB-vergadering die in juni plaatsvond, gepubliceerd. Daaruit maakten beleggers wederom op, net als eerder uit de speech van ECB-president Draghi, dat de ECB plannen maakt om het inkoopprogramma vervroegd af te bouwen.

Hierdoor liep de marktrente toch nog wat verder op en werd zelfs het hoogste niveau in anderhalf jaar bereikt. De hamvraag is nu of deze stijging de opmaat is voor een structureel hogere rentestand. Of gaat de rente weer dalen als de markten tot rust komen, zoals in 2017 reeds drie keer is gebeurd? ABN Amro voorspelde afgelopen week in haar ‘Visie op rente en euro’ in ieder geval dat de kapitaalmarktrente eind 2018 zal zijn gestegen tot 1,45%.

Meer hypotheekaanvragen

Zoals verwacht reageerden geldverstrekkers massaal op de stijgende marktrente. Grote spelers als ABN Amro, ING, Rabobank en MUNT Hypotheken verhoogden in meer of mindere mate de rentetarieven op de diverse rentevaste perioden. Maar net als na de eerste renteverhogingen in oktober 2016, stegen met name de gemiddelde hypotheekrentes van de veel gesloten 10 en 20 jaar rentevaste perioden. De renteverhogingen zorgden landelijk voor een 40% hogere instroom van het aantal hypotheekaanvragen. Ook voor de nieuwe week zijn al meerdere renteverhogingen aangekondigd. Naar verwachting zullen de verhogingen de komende weken
aanhouden.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.