Actualiteiten

Duurzame aanpassingen in huis: steeds vaker door bewoners

Rear view of indian couple checking on digital tablet housing energy efficiency rate. Young couple searching new green house on digital tablet. Husband embracing wife while checking the energy efficiency status of their home.

We voeren steeds vaker duurzame aanpassingen uit in onze eigen woning. Denk hierbij aan het vervangen van gloeilampen naar ledlampen, maar ook door ramen en deuren te voorzien van tochtstrips en kieren te dichten met kit. Daarentegen laten we ook vaker iemand komen om de isolatie te verbeteren, blijkt uit het onderzoek ‘Duurzaam Wonen Monitor’ van Multiscope.

Woningeigenaren voeren circa 52 procent van alle duurzame woningaanpassingen uit. In 28 procent van de gevallen laten eigenaren dit tegen betaling uitvoeren. Voor verhuurders ligt het percentage wel iets lager. Circa 18 procent van alle duurzame aanpassingen voeren zij uit.

Verlichting past men zelf aan

Circa 9 op de 10 eigenaren of huurders voeren zelf duurzame modificeringen uit. Bijvoorbeeld door gloeilampen te vervangen door ledlampen, maar ook door een waterton te nemen of stenen uit de tuin te halen en een stukje groen voor terug te plaatsen. Dit blijkt uit het onderzoek van Multiscope.

Zelfstandig verwarming en isolatie verduurzamen

Modificeringen aan isolatie en ventilatie werden in 2021 aanzienlijk vaker uitgevoerd door bewoners zelf, ten opzichte van 2020. In 2020 was het percentage van isolatie op 26 procent en in 2021 was dat 34 procent. Voor ventilatie gold in 2020 circa 14 procent en in 2021 was het ongeveer 28 procent. De stijging is te danken aan kennisontwikkeling. Steeds meer mensen krijgen de bewustwording hoe ze meer groen kunnen aanleggen of hoe ze tochtstrips kunnen gebruiken.

Bekijk hier het onderzoek.

Bron: Multiscope

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.