Actualiteiten

Gemiddelde WOZ-waarde naar recordhoogte van €290.000

woonwijkkoppel-1322_680x520_fit

Op 1 januari 2021 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning €290.000. Dat is 7% meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WOZ-waarde van woningen minder hard toe dan in het voorgaande jaar, meldt het CBS.Welke steden in Nederland zijn de uitschieters?

In Oldambt steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 12,4% relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar €181.000 per woning. In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met €778.000 gemiddeld de hoogste WOZ-waarde, in Pekela de laagste (€148.000).

Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam met 11,4% het sterkst toe, gevolgd door Den Haag met 9,2%. Amsterdam zit na jarenlange bovengemiddelde stijgingen nu met een toename van 1,2% juist ver onder het landelijk gemiddelde.

Sterkste stijging in Flevoland, Zuid-Holland en Friesland
In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde met 8,7% tot €262.000 per woning. De gemiddelde WOZ-waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van €290.000. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met 5,2% het minst hard, maar ligt met gemiddeld €367.000 wel hoger dan in de andere provincies.

WOZ-waarde volgt prijsontwikkeling bestaande koopwoningen
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2021 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2020.

Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.