Vanaf 1 januari 2023 moet bijna alle kantoorvastgoed minimaal energielabel C hebben. Circa 54 procent van de kantoren is nog niet zo ver, blijkt uit analyse van De Rijksdienst voor Ondernemend (RVO) Nederland. Zelfs vier op de tien kantoren heeft niet eens een energielabel. Dit heeft ertoe geleid dat Dutch Green Building Council (DGBC) een handreiking heeft opgesteld voor taxateurs, zodat kantoren minimaal een energielabel C kunnen krijgen.
Duurzaamheid moet steeds vaker meegenomen worden bij de taxatie. Zo gaat het vaak over zonnepanelen, goede isolatie, een groene tuin en het energielabel. Het komt daardoor ook steeds vaker voor dat huurders van kantoren te maken krijgen met grote en concrete gevolgen. Bijvoorbeeld als een kantoor geen energielabel heeft. Per januari 2023 verbiedt het Bouwbesluit dan ook dat kantoren niet meer te gebruiken zijn als het een energielabel heeft dat D of slechter is.
Mogelijkheden
Met deze handreiking kan de taxateur beter omgaan met kantoren die niet voldoen aan de energielabel C-wetgeving. Ook kan hij hiermee beter inschatten welke mogelijkheden er zijn, om alsnog label C (of beter) te halen en welke investeringen dat vergt.
Energielabel C kantoren
De handreiking geeft concrete casussen en rekenvoorbeelden, somt mogelijke duurzaamheidsmaatregelen op (en de bijbehorende investeringen plus CO2-reducties) en verwijst de handreiking naar diverse handige websites en publicaties, zoals de Sectorale Routekaart kantoren.
De duurzaamheid van vastgoed hangt ook af dan alleen het energielabel. Zo gaat het ook steeds vaker over Environmental, Social en Governance (ESG)-prestaties. Dit verwijst namelijk naar de drie factoren in het meten van de duurzaamheid van pand. Er zijn diverse onderzoeken gedaan, die wijzen op een toenemende invloed van ESG op huurdersgedrag en zoekvragen. Daarom houdt deze handreiking ook rekening met dit soort duurzaamheidsaspecten in de taxatie.