Actualiteiten

‘Herstel vastgoedbeleggingsmarkt in Europa komt op gang’

hotelkamer-1336_680x520_fit

Op de Europese markt voor vastgoedbeleggingen vindt een opmerkelijk herstel plaats, blijkt uit de laatste cijfers van vastgoedadviseur CBRE. De volumes aan Europese investeringen bedroegen in het derde kwartaal van 2021 in totaal € 77,3 miljard, een stijging van 55% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat is hoger dan de volumes in het derde kwartaal in de voorgaande vijf jaar, afgezien van 2019, toen dit volume € 78,8 miljard bedroeg. Dit wijst op een terugkeer naar het activiteitenniveau van voor de coronapandemie aldus de vastgoedadviseur. Alle grote markten, behalve Frankrijk, zagen de volumes in het derde kwartaal stijgen in vergelijking met het voorgaande jaar, waaronder Nederland (123%), Duitsland (96%), Scandinavië (94%), Spanje (85%) en het VK (64%).

Het sterke derde kwartaal brengt het totale investeringsbedrag voor het lopende jaar op € 208 miljard, een stijging van 10% vergeleken met € 189 miljard in 2020. Echter wanneer er wordt gekeken naar alleen de eerste negen maanden van het jaar ten opzichte van 2020 ziet Nederland een afname van 3%.

Volgens CBRE is het investeringsvolume in de hotelsector aanzienlijk gestegen, die na de pandemie een duidelijk herstel laat zien. De volumes in de hotelsector zijn het lopende jaar gestegen met 24% en waren 41% hoger dan in het 3e kwartaal van 2020. Er was geen zichtbare onrust in de markt, zoals aan het begin van het jaar wel werd verwacht.

Ook de sectoren industrie en logistiek en meergezinswoningen bleven uitzonderlijk goed presteren. In de eerste negen maanden van dit jaar stegen de investeringsvolumes in de sector Industrie en Logistiek met 65% ten opzichte van 2020, terwijl de volumes in het 3e kwartaal van 2021 ook met 65% zijn gestegen in vergelijking met het 3e kwartaal van 2020. Investeringsvolumes voor het lopende jaar voor Meergezinswoningen stegen met 20% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en met 143% ten opzichte van het 3e kwartaal 2020.

Beide sectoren hebben hun aandeel in de totale investeringsmarkt ook verder vergroot. In het vierde kwartaal 2019 t/m het derde kwartaal 2020 vertegenwoordigde meergezinswoningen 22% van de totale Europese markt. Dit groeide tot 27% in de 12 maanden van het vierde kwartaal 2020 t/m het derde kwartaal 2021.

Ook de sector industrie en logistiek vergrote het aandeel over dezelfde periode van 12% tot 19%. Dat gaat vooral ten koste van kantoren, dat het investeringsaandeel terug zag lopen van 38% naar 31%, maar wel de grootste beleggingscategorie in Europa blijft.

De investeringen in Europese kantoren stegen in het derde kwartaal van 2021 met 32% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar en bleven tot nu toe stabiel. Ondertussen stegen de investeringen in de detailhandel in het derde kwartaal van 2021 met 20% in vergelijking met het derde kwartaal van 2020, maar lagen deze 21% lager dan in de eerste negen maanden van vorig jaar.

Chris Brett, Managing Director, EMEA Capital Markets, CBRE merkte op: “Het herstel waar we op rekenden, is nu in veel markten flink op gang. Maar zoals we verwachtten, verloopt het herstel in sommige delen van Europa langzamer dan in andere. Door de pandemie zien we in de kantorenmarkt een vlucht naar kwaliteit, waarbij de ruimtes met een sterke ESG-kwalificatie hogere huren afdwingen. Als gevolg daarvan beginnen we een polarisatie op de huurmarkt te zien, een trend waarvan wij verwachten dat deze zich de komende maanden over heel Europa uit zal breiden.”

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.