Actualiteiten

Meer maatwerk nodig om woningmarkt in beweging te houden

7-6nhg-461_680x520_fit

In 2017 zijn 117.779 nieuwe hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie. Dat brengt het totaal aantal woningen met NHG in Nederland op 1,3 miljoen.

In 2017 zijn 117.779 nieuwe hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie. Dat brengt het totaal aantal woningen met NHG in Nederland op 1,3 miljoen. In hetzelfde jaar deden 2.169 huishoudens een beroep op het fonds, omdat zij hun woning met verlies moesten verkopen. Dat blijkt uit het jaarverslag van NHG.

Het aantal aanvragen daalde in 2017 met 1% en de verliesdeclaraties met 39,2% ten opzichte van 2016. Ondanks de lichte daling van het marktaandeel van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), was het netto effect positief: er werden in het verslagjaar ongeveer 2% meer garanties verstrekt dan was verwacht op basis van de liquiditeitsprognose. Het totale garantievermogen nam in 2017 toe tot € 1.113 miljoen (2016: € 979 miljoen). Deze groei stelt NHG in staat door te gaan op de ingeslagen weg om bij te dragen aan een structureel gezonde woningmarkt. Enerzijds via de garantiestelling, om de financiële risico’s van een eigen koopwoning te beperken. Anderzijds om groepen die het moeilijk hebben op de woningmarkt toegang te geven tot een verantwoorde financiering van een eigen woning. Denk bijvoorbeeld aan flexwerkers, zzp’ers en senioren.

Arjen Gielen, algemeen directeur NHG: “We kijken terug op een jaar waarin de woningmarkt zich in snel tempo heeft ontwikkeld door groeiende vraag. Maar door lage rentes en gunstige financieringsvoorwaarden, in combinatie met een beperkt woningaanbod zagen we snel stijgende prijzen,. Deze ontwikkeling brengt flinke uitdagingen met zich mee. Voor bepaalde groepen kopers hapert de doorstroom in de woningmarkt. Zowel starters als senioren hebben moeite een passende koopwoning te vinden. Daarnaast is er behoefte aan financieringsoplossingen in een steeds flexibelere arbeidsmarkt en speelt de noodzaak om woningen te verduurzamen. Er zijn allerlei mogelijkheden, maar deze worden nog onvoldoende benut. Hierdoor haperde de doorstroming in 2017 al. En juist in een overspannen markt is doorstroming dé hoop voor starters – bijvoorbeeld: als een senior verhuist, maakt deze ruimte vrij, uiteindelijk ook voor een starter. NHG kijkt continu naar de knelpunten om vervolgens nieuwe, op maat gemaakte, oplossingen aan te dragen. De behoefte aan maatwerk is groter dan ooit. Daar ligt de sleutel tot een gezondere woningmarkt.”

Ondernemers, senioren en duurzame woningen

NHG maakte het ruim een jaar geleden mogelijk om al na één jaar ondernemerschap een hypotheek met NHG af te sluiten, in plaats van de drie jaar die gebruikelijk was en introduceerde ruimere acceptatiecriteria voor senioren met een verhuiswens. Mensen die hun woning willen verduurzamen kunnen eveneens op steun rekenen. Naast de mogelijkheden die er al waren, is samen met geldverstrekkers commitment gegeven om verduurzaming mee te nemen in ieder hypotheekadviesgesprek. De maatregelen werpen reeds vruchten af. Het aantal aanvragen voor financiering mét energiebesparende voorzieningen ligt inmiddels ongeveer vijf keer hoger dan het jaar ervoor. NHG blijft zich inzetten om dit percentage te verhogen.

(bron: NHG)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.