Actualiteiten

Melkveehouders krijgen gelijk van rechter in zaak fosfaatwet

koeien-melken1-287_680x520_fit

Nieuwe groepen melkveehouders die naar de rechter stapten omdat zij het oneens waren met de nieuwe fosfaatwet, hebben van de rechtbank in Den Haag gelijk gekregen.

Nieuwe groepen melkveehouders die naar de rechter stapten omdat zij het oneens waren met de nieuwe fosfaatwet, hebben van de rechtbank in Den Haag gelijk gekregen. Het gaat om drie groepen melkveehouders. Door de uitspraak geldt de fosfaatwet mogelijk ook niet voor een nog onbekend aantal boeren.

Nadat het melkquotum in 2015 werd afgeschaft, investeerden veel Nederlandse boeren in de uitbreiding van hun bedrijf en het aantal melkkoeien. De hoeveelheid mest en fosfaten groeide daarmee. Daarop kwam de regering met nieuwe regelgeving, waarmee de veestapels moeten worden teruggebracht om zo fosfaatreductie te realiseren.

Fosfaatreductieregeling

In mei van dit jaar stelde de voorzieningenrechter de nieuwe fosfaatreductieregeling buiten werking voor een aantal melkveehouders die tegen de wet in actie waren gekomen. Na dat vonnis kwamen ook andere boeren in protest bij de rechter. Elke boer die denkt in dezelfde moeilijke positie te zitten kan zich melden bij de staat, die dan binnen veertien dagen onderzoek moet doen.

Na het aanvankelijke proces in mei is de staat in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Dat hoger beroept dient op 18 september.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.