Actualiteiten

Minder woningen verkocht, meer hypotheken verstrekt

moderne-woningen-468_680x520_fit

Het aantal woningverkopen in mei komt 9% lager uit dan in mei 2017; toen nam de markt nog toe met 24%. De begin dit jaar ingezette trend dat het aantal verkopen afneemt, zet onverminderd door.

Het aantal woningverkopen in mei komt 9% lager uit dan in mei 2017; toen nam de markt nog toe met 24%. De begin dit jaar ingezette trend dat het aantal verkopen afneemt, zet onverminderd door. In mei wisselden 18.237 woningen van eigenaar. Het aantal verstrekte hypotheken nam toe met 1,7% naar 29.593.

Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster, licht toe: “Maandelijks zijn er grote verschillen in verkoopaantallen. Daarom kijken we vaak naar het aantal verkopen over de afgelopen twaalf maanden. Die teller staat op 235.874, in mei 2017 was dit lager, namelijk 232.038. Ondanks de huidige krimpende markt, is er sprake van een flink aantal verkopen.”

De vier grote steden blijven achter

De daling van het aantal woningverkopen over de eerste vijf maanden van dit jaar komt uit op -6,5% ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2017. Maar er zijn grote verschillen tussen de vier grote steden (-9,2%) en de rest van Nederland (-6,0%). Vanaf halverwege 2016 namen deze verschillen snel toe om vervolgens weer naar elkaar toe te groeien. De laatste maanden is de daling van het aantal verkopen in de G4 steden groter dan in de rest van het land. Direct na het herstel van de crisis steeg het aantal verkopen harder in de grote steden.

Hoekwoningen doen het goed

Net als afgelopen maand, daalde in mei het aantal transacties van appartementen (-13%). In mei wisselden 4.837 appartementen van eigenaar. De kleinste daling zien we terug bij de hoekwoningen (-4%). De trend is dat grondgebonden woningen en specifiek hoekwoningen en vrijstaande woningen het minst in verkoopaantallen dalen. Deze ontwikkelingen hangen samen met het feit dat in de grote steden het aantal verkopen sneller daalt dan daarbuiten. Buiten de grote steden staan relatief veel grondgebonden woningen. Afgelopen maand werden er 2.484 hoekwoningen en 2.519 vrijstaande woningen verkocht.

Stijgend aantal afgesloten hypotheken

Het Kadaster registreerde in mei 29.593 nieuw afgesloten hypotheken. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden is dat een toename van 1,7%. Ook in april nam het aantal hypotheken toe. De toename van april en mei maakt het verlies in de eerste drie maanden bijna goed ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2017.

(bron: Kadaster)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.