Actualiteiten

Omgevingswet 2024: belangrijk om te weten

Omgevingswet 2024

Per 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet 2024 in werking. De nieuwe wetgeving moderniseert en bundelt een groot aantal wetten en regelgeving op het gebied van fysieke leefomgeving (bouw, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur). Voor jouw werk als (toekomstig) VBO-lid kan dit van belang zijn.

Omgevingswet 2024: wat is het doel?

De Omgevingswet 2024 heeft als doel de fysieke leefomgeving te verbeteren. In de Omgevingswet worden procedures gestroomlijnd, regelgeving geharmoniseerd en beslistermijnen versneld. De wet regelt verder een digitaal stelsel en een digitaal loket.

Wijzigingen

Per 2024 komt er een nieuw Digitaal Stelsel Omgevingswet. Voor het aanvragen van vergunningen, een vergunningscheck en bijvoorbeeld het raadplegen van (lokale) wet- en regelgeving kun je terecht op https://omgevingswet.overheid.nl/home. Alle informatie is in dit loket te vinden.

Omgevingsplan en bouwactiviteiten

Een van de grootste wijzigingen is dat het bestemmingsplan wordt vervangen door een omgevingsplan. Een omgevingsplan heeft een bredere reikwijdte. Het bestemmingsplan zag vooral toe op inrichting van een gebied en een omgevingsplan ziet óók toe op de fysieke leefomgeving.

Geen vergunning van rechtswege

De ‘vergunning van rechtswege’ komt te vervallen. Bij het uitblijven van een tijdige reactie van de overheid is er geen sprake meer van het verlenen van een automatische vergunning. Meer informatie over de Omgevingswet 2024 kun je hier vinden. De wetgeving is ingegaan op 1 januari 2024.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.