Actualiteiten

Omzet bouw bijna 8 procent hoger in tweede kwartaal 2023

construction site of new homes

De omzet van de bouw is in het tweede kwartaal van 2023 met 7,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen daalde met 5 procent naar 15.100. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Omzet bouw bijna 8 procent hoger in tweede kwartaal 2023

De binnenlandse afzetprijzen van hout en bouwmaterialen stegen met 10,9 procent, maar de omzet van deze industrie groeide slechts met 0,3 procent. Een jaar eerder steeg de omzet nog met ruim 16 procent.

De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw steeg met 3,8 procent, wat de laagste groei in twee jaar is. De omzet in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) groeide met 7,7 procent. In het eerste kwartaal van 2023 was dat nog 12 procent. De hoogste omzetgroei van dit kwartaal behaalden de gespecialiseerde bouwbedrijven, met 11,1 procent. Ook hier lag de groei lager dan een kwartaal eerder.

Kleine bouwbedrijven met minder dan tien werknemers zetten gemiddeld 9,3 procent meer om, terwijl middelgrote bedrijven met tien tot honderd werknemers slechts een stijging van 1,6 procent behaalden. Bij middelgrote GWW-bedrijven daalde de omzet voor het tweede kwartaal op jaar, dit keer met 6,8 procent. Kleine GWW-bedrijven behaalden daarentegen, net als in het eerste kwartaal, de hoogste omzetstijging in de bouw met een groei van meer dan 20 procent. Grote bouwbedrijven met meer dan honderd werknemers zagen hun omzet met 10,6 procent stijgen.

Meer bouwbedrijven failliet

Het aantal faillissementen steeg opnieuw in de bouwsector. In het tweede kwartaal van 2023 gingen 106 bouwbedrijven failliet, een jaar eerder waren dat er 76. De meeste faillissementen deden zich voor bij de burgerlijke en utiliteitsbouw, waar het aantal bijna verdubbelde tot 51.

5 procent minder vergunde nieuwbouwwoningen

In het tweede kwartaal van 2023 werden vergunningen afgegeven voor de bouw van 15.100 duizend nieuwe woningen, een afname van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 is het een stijging van 18 procent.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten voor woningen en bedrijfsgebouwen lager

De vergunde bouwkosten voor alle woningen bedroegen bijna 3,3 miljard euro in het tweede kwartaal van 2023, wat 3 procent lager is dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen daalden met 3 procent naar 2,7 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met 4 procent tot 577 miljoen euro.

Voor bedrijfsgebouwen waren de vergunde bouwkosten 1,8 miljard euro in het tweede kwartaal, 16 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in voorgaande jaar. Vooral de bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen daalde, met een afname van 41 procent tot 496 miljoen euro. Nieuwbouw was goed voor 1,3 miljard euro, ongeveer evenveel als een jaar eerder.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.