Actualiteiten

Opnieuw record aantal hypotheekaanvragen, enkele rentepercentages omlaag

opnieuw-record-aantal-hypotheekaanvragen-enkele-rentepercentages-omlaag-966_680x520_fit

Ook de afgelopen week is het topdrukte bij de hypotheekbemiddelaars. Ze hadden een recordaantal van 18.000 aanvragen te verwerken, waardoor het voor huizenkopers langer kan duren tot hun aanvraag is goedgekeurd.

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk blijkt dat vooral het aantal oversluiters groeit. Dat zijn huizenbezitters die niet van huis maar van hypotheek wisselen, meestal om een lager rentepercentage vast te leggen. Vaak betalen ze hier een boete voor aan hun geldverstrekker, maar het kan alsnog lonen aangezien de rente historisch laag is: 1,63 procent gemiddeld. Bij vergelijkingssite en hypotheekadviseur Independer is het aantal aanvragen voor oversluiten verdrievoudigd.

Maar ook aanvragen van starters en doorstromers noteerden een stijging met dubbele cijfers, analyseert bemiddelaar De Hypotheekshop. Wellicht proberen zij ook van de lage rente te profiteren. Met nog twee dagen te gaan heeft deze maand het aanvraagrecord van november 2019 (46.000) al verpulverd. Naar verwachting stopt de teller eind maart bij zo’n 60.000 aanvragen.

Verrassend

Volgens De Hypotheekshop is het verrassend dat de eerste weken van de coronacrisis zo’n groei laten zien. Vooral starters lijken de crisis aan te grijpen om een huis te kopen, nu de concurrentie met andere huizenkopers wat lager is. Vooralsnog lijkt de huizenmarkt dus nog geen negatief effect te hebben van de coronamaatregelen. Bezichtigingen gaan veelal door via beeldbellen. De werkloosheid is nog steeds laag (zo’n 3 procent), waardoor simpelweg veel mensen de mogelijkheid hebben om een huis te kopen.

Naar de beweegredenen van huizenkopers in deze coronacrisis is geen onderzoek gedaan, maar Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop schat in dat er een groep huizenkopers is die door de crisis (nog) niet wordt geraakt. ,,Dat tekort van 300.000 woningen is niet ineens weg. Misschien zijn er geen twintig of dertig gegadigden voor een woning, maar nog wel voldoende om het huis te kunnen verkopen.”

Bron: AD

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.