Actualiteiten

Register voor bouwkundig inspecteurs opgericht

inspecteur-334_680x520_fit

Vandaag wordt het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) gelanceerd, een onafhankelijke stichting die de kwaliteit van bouwkundige inspecties bewaakt door gekwalificeerde inspecteurs te onderscheiden van de doe-het-zelvers.

Vandaag wordt het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) gelanceerd, een onafhankelijke stichting die de kwaliteit van bouwkundige inspecties bewaakt door gekwalificeerde inspecteurs te onderscheiden van de doe-het-zelvers. De stichting komt voort uit de behoefte van marktpartijen, consumenten en bouwkundig inspecteurs aan meer uniformiteit, helderheid en kwaliteit van bouwkundige inspecties. Het NRBI maakt vandaag haar bestaan kenbaar met de lancering van het online register www.nrbi.nl, waar gekwalificeerde inspecteurs zich kunnen aanmelden voor registratie.

Reden van oprichting

Het vak van de bouwkundig inspecteur is geen beschermd beroep. Met andere woorden, iedereen kan zichzelf zo noemen. Het gros van de aanvragen voor bouwkundige inspecties wordt door zelfstandigen uitgevoerd. Dat levert een grote verscheidenheid aan rapporten op, van uiteenlopende kwaliteit. De aanvrager weet vooraf niet of de bouwkundig inspecteur de vereiste kwaliteit levert, of dat de inspectie wordt uitgevoerd door een “zelfverklaard” deskundige. Marktpartijen, consumenten, en ook bouwkundig inspecteurs zelf, hebben behoefte aan meer transparantie en een kwaliteitskeur. Met de oprichting van een landelijke register voor gekwalificeerde bouwkundig inspecteurs wil het NRBI in deze behoeften voorzien.

Kwaliteit waarborgen

Om de kwaliteit van bouwkundige inspecties – uitgevoerd door NRBI-geregistreerde bouwkundig inspecteurs – te bewaken, hanteert het NRBI drie vereisten:
1) Bouwkundig inspecteurs die zich aanmelden voor registratie worden onderworpen aan een jaarlijkse kwaliteitscontrole;
2) Geregistreerde inspecteurs dienen bij bouwkundige inspecties gebruik te maken van een door het NRBI opgesteld format voor hun rapportage;
3) Geregistreerde inspecteurs dienen zich te houden aan een door het NRBI opgestelde gedragscode en vallen daarmee onder tuchtrecht.
Het tuchtrecht heeft het NRBI ondergebracht bij het onafhankelijk tuchtcollege TCMNL. Op die manier hebben consumenten nu ook een laagdrempelige manier gekregen om eventuele klachten over de werkzaamheden van een bouwkundig inspecteur af te handelen.

Voordelen bouwkundig inspecteur

Een registratie bij het NRBI levert de bouwkundig inspecteur een aantal voordelen op. De bouwkundig inspecteur ontvangt erkenning voor zijn werk en mag de titel Register bouwkundig inspecteur (Rbi) voeren om zich te onderscheiden. Naast de titel en het gebruik van het beeldmerk van de stichting, ontsluit het NRBI ook rapportagesoftware en een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Hoogwaardig inspectierapport

Erik Nieuwenburg, bestuursvoorzitter van het NRBI: ‘Met een registratie in het NRBI zijn de markt, de consument en de bouwkundig inspecteur geholpen. Er komt een kwaliteitsstandaard waardoor het kaf van het koren wordt gescheiden en de waarde van bouwkundige inspecties toeneemt.’

Het initiatief wordt omarmd door de branchevereniging VBO Makelaar. Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: ‘Wij juichen toe dat er een register voor bouwkundig inspecteurs in het leven is geroepen. Te vaak ontvingen wij klachten van onze leden dat er bouwkundig inspecteurs aan het werk waren die een slechte kwaliteit leverden. Nu kunnen onze leden met een gerust hart woningkopers èn huurders doorverwijzen naar een inspecteur, die volgens een duidelijk format een kwalitatief hoogwaardig inspectierapport oplevert.’

Pieter van Santvoort, directeur Van Santvoort Makelaars: ‘Wij vinden het als NVM Makelaar een goede zaak dat een onafhankelijke stichting zich inzet voor de kwaliteit van bouwkundige inspecties en dat marktpartijen daarbij betrokken worden. De oprichting van een register dat kwaliteitseisen stelt aan geregistreerde inspecteurs leidt tot professionalisering van de beroepsuitvoering van inspecteurs. Het is van maatschappelijk belang dat dit gebeurt.’

Over NRBI

Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) is een stichting die door mensen uit het werkveld in het leven is geroepen om de kwaliteit, eenduidigheid en transparantie in de markt voor bouwkundige inspecties te bevorderen. De stichting heeft drie bestuursleden en is gevestigd in Meppel. Voor meer informatie over de stichting of het aanmelden in het register, ga naar www.nrbi.nl.

(bron: NRBI)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.