Actualiteiten

“Starterslening heeft in veel gevallen effect”

jong-stel-nieuw-huis-498_680x520_fit

Het effect van de Starterslening is zichtbaar, maar wel afhankelijk van een aantal factoren. Dat stelt het Kadaster.

Het effect van de Starterslening is zichtbaar, maar wel afhankelijk van een aantal factoren. Dat stelt het Kadaster, dat onderzocht hoeveel starters een gemeente telt en hoeveel er gebruik maken van de Starterslening.

Uit de cijfers komt onder andere naar voren dat de gemiddelde Starterslening 26.851 euro bedraagt en dat hiermee een woning met een aankoopprijs van gemiddeld 168.723 euro gekocht wordt. Zo’n 1 op de 15 koopstarters gebruikt de Starterslening. Het grootste deel van hen is tussen de 20 en 29 jaar oud. Na zes jaar heeft 37 procent van de starters de lening afgelost.

Waar komt de lening terecht?

Martin Tillema van het Kadaster: “We merken bij sommige gemeenten dat ze licht twijfelen of de Starterslening wel in het goedkope segment terechtkomt. Dat de starter toch een duurdere woning koopt die ineens bereikbaar wordt met de lening. Terwijl de lening juist bedoeld is om inwoners te helpen die net niet genoeg verdienen voor de koopwoningmarkt. Met ons onderzoek krijgen ze inzicht waar en bij wie de Starterslening terechtkomt. Daarnaast vinden gemeenten het ook belangrijk om te weten in welke mate ze doorstroming creëren. Komt de Starterslening in een nieuwbouwwoning terecht, dan blijft het bij één transactie. Koopt een starter een bestaande woning en stroomt er iemand door, dan zet dat het treintje op de woningmarkt verder in gang.”

Starterslening heeft effect

Volgens Tillema is het moeilijk om de uitkomsten van verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken. “In de ene gemeente is de Starterslening hoger dan in de andere. En gemeenten hanteren vaak ook hun eigen voorwaarden voor de lening, bijvoorbeeld wel of geen starters buiten de eigen gemeente of maximale koopsommen. Ik durf wel te zeggen dat de Starterslening effect heeft, hoewel het afhankelijk is voor wie je deze aanbiedt, waar en wanneer. Voor een erg dure gemeente als Amsterdam is de betaalbaarheid van woningen op dit moment zo lastig dat de starter veel meer geld nodig heeft. Andersom werkt de lening in een goedkopere gemeente als Delfzijl ook niet altijd. Daar is al voldoende betaalbaar woningaanbod beschikbaar zonder de Starterslening.”

(bron: SVn)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.