Actualiteiten

‘Strikte stikstof- en klimaatregels maken landbouw onmogelijk’

istock-543212762-1253_680x520_fit

In sommige delen van Nederland zal landbouw niet meer mogelijk zijn als de stikstof- en klimaatregels verder worden aangescherpt. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) schrijft in hun nieuwste advies dat dit ‘verregaande gevolgen’ heeft voor landbouwland Nederland.

Bij een keuze voor strikte stikstofdoelen moet rekening worden gehouden met een ‘noodzakelijke, historisch ongeëvenaarde transformatie’ van Nederland, stelt PBL. Zo kunnen vormen van veehouderij en akkerbouw in met name de stikstofgevoelige provincies Gelderland, Brabant en Overijssel ruimtelijk gezien nauwelijks mogelijk zijn. Ook wanneer deze landbouwsectoren biologisch, natuurinclusief of hoogtechnologisch van aard zijn.

Wanneer Nederland er voor kiest om voor de lange termijn stikstof- en klimaatdoelen strikt te formuleren, heeft dat grote gevolgen. Zo wijst PBL op drie risico’s bij een generieke stikstofaanpak: kostbare lock-ins, weinig effectief natuurherstel en afname van juridisch zekere vergunningverlening.

Daarom pleit PBL in haar advies voor een gebiedsspecifieke verbetering van de Nederlandse natuurkwaliteit. Daarbij is het verstandig stikstofmaatregelen telkens gebiedsgericht af te wegen tegen natuur- en klimaatdoelen, en van begin af aan duidelijk te zijn over het langetermijnperspectief voor de landbouw in de betreffende regio’s.

Klik hier om het gehele adviesrapport van het Planbureau voor de Leefomgeving te lezen (107 pagina’s).

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.