Actualiteiten

Subsidieregeling monumenten vervangt fiscale aftrek

monument-474_680x520_fit

Per 1 januari 2019 vervalt de fiscale aftrek voor onderhoud aan rijksmonumenten. Daarvoor in de plaats komt een subsidieregeling.

Per 1 januari 2019 vervalt de fiscale aftrek voor onderhoud aan rijksmonumenten. Daarvoor in de plaats komt een subsidieregeling voor maximaal 35 procent van de kosten voor woningen en 60 procent voor kastelen en watermolens. Het Rijk gaat tevens strenger controleren of het onderhoud goed is uitgevoerd.

De subsidie komt uit de investering van 325 miljoen euro extra die het kabinet de komende jaren in erfgoed stopt. Minister Van Engelshoven: ‘Het erfgoed in Nederland staat er goed bij. Historische gebouwen zijn opgeknapt en molens zijn gerestaureerd. Duizenden vrijwilligers zijn betrokken. Nu is het tijd om een volgende stap te zetten door gebouwen nieuw leven te geven, monumenten te verduurzamen en de toegankelijkheid van historische plekken te vergroten. Door deze extra investeringen kunnen we onze monumenten doorgeven aan toekomstige generaties.’

Toezicht

Alle huidige en toekomstige particuliere eigenaren kunnen een beroep doen op de subsidieregeling voor de instandhouding van hun rijksmonumentale woningen. Eigenaren krijgen door de regeling compensatie van de meerkosten die gemaakt worden voor het behoud van de monumentale waarden. Dat houdt in dat eigenaren in de regeling maximaal 35% subsidie krijgen voor gemaakte kosten. Ook gaat er beter toegezien worden of het onderhoud op een juiste manier wordt uitgevoerd, door een kwalitatieve toetsing.

Tevens wordt 3,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor opleidingen en vakmanschap. De minister stelt dat dit van groot belang is voor de instandhouding van erfgoed.

(bron: Rijksoverheid)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.