Actualiteiten

Trendbreuk: ABN houdt rekening met stijgende hypotheekrente

anp-319123549-961_680x520_fit

Voor het eerst sinds lange tijd is het aannemelijker dat de hypotheekrente gaat stijgen dan verder gaat dalen. Dat komt door de economische onzekerheid die het gevolg is van de coronacrisis.

Dat is de verwachting van ABN Amro.

Eerder ging de bank er nog vanuit dat, ondanks dat de hypotheekrente al historisch laag is, de rente verder zou dalen. Maar die voorspelling dateerde nog van voor het moment dat de coronacrisis in Nederland en in de rest van de westerse wereld in alle hevigheid losbarstte.

Rente omhoog

“Het is daarom aannemelijk dat de hypotheekrente eerder licht omhoog gaat dan omlaag, zoals wij eerder nog verwachtten. Dit geldt zowel voor leningen met een korte als voor leningen met een lange rentevastlooptijd”, schrijft het economisch bureau.

De reden daarvoor is de financiële onzekerheid die opeens is ontstaan. Door de crisis verdampen bedrijfswinsten en beurskoersen dalen hard. Bovendien lopen de rentes op obligaties op, omdat de kans toeneemt dat bedrijven op termijn niet aan hun schuldverplichtingen kunnen voldoen.

Lastiger aan geld komen

“Vanwege de te verwachten kredietverliezen is het ook voor banken lastiger geworden om geld aan te trekken voor kredietverlening”, voegt ABN daaraan toe. En hoewel centrale banken kaar staan om op grote schaal goedkoop geld te verstrekken aan banken en via opkoopprogramma’s de rentes op obligaties laag houden, zal geld lenen waarschijnlijk toch duurder worden.

De crisis brengt nu eenmaal kredietrisico’s met zich mee, stelt de bank, waardoor de kans groter is dat de rente gaat stijgen dan gaat dalen.

Wennen

Voor huizenkopers is dat nieuws wel weer even wennen, want de afgelopen jaren ging de lijn alleen maar verder naar beneden, waardoor het lenen van geld om een huis te kopen steeds goedkoper werd.

Vorige maand nog daalde de hypotheekrente naar een historisch dieptepunt. Huizenkopers kunnen de rente voor tien jaar vastzetten op minder dan 1 procent.

Bron: RTLZ

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.