Actualiteiten

Tristan Bons bij BNR: ‘Perfect storm op woningmarkt’

Tristan Bons BNR

Voor wie het gemist heeft: Tristan Bons, adjunct-directeur van VBO, was op woensdag 24 mei weer te gast bij het Lobbypanel van BNR. Hij liet daar zijn licht schijnen over de wet goed verhuurderschap en de sombere voorspelling van minister Hugo de Jonge omtrent de woningbouw.

Tristan Bons weer te gast bij BNR

Op 22 mei bood De Jonge de voortgangsrapportage over woningbouw aan de Tweede Kamer aan. De doorgaans optimistische minister had dit keer een pessimistische voorspelling.

‘De afgelopen periode is de vraag naar huisvesting verder toegenomen. De Nederlandse bevolking groeide in 2022 – vooral door migratie – bijna twee keer zo hard als in 2021 (227.000 tegenover 115.000). Voor de zomer komt Primos met een nieuwe prognose over het aantal huishoudens en de woningbouwproductie. Terwijl de vraag stijgt, is het moeilijker geworden om te bouwen. Zo zijn de bouwkosten en rente gestegen. Particulieren en investeerders kunnen minder middelen bij elkaar krijgen. De prijzen van woningen en van grond moeten zich hierop aanpassen, maar dat kost tijd. Daardoor wordt er met name in 2024 een dip in de woningbouwproductie verwacht’, staat er in het rapport.

‘Perfect storm’

Bons sprak in het lobbypanel, dat werd geleid door Thomas van Zijl, over de zware erfenis die De Jonge in zijn maag gesplitst heeft gekregen. “We hebben nu een perfect storm, waar je als minister ook niet ongelooflijk veel meer aan kunt doen. Als je nu iets (een bouwlocatie, red). aanwijst, ben je meer tijd kwijt aan de vergunningen dan aan de bouw van het huis. Daar moeten we mee aan de slag, want daar ligt het grootste probleem.”

Naast Bons was Roos Wouters, oprichter van de Werkvereniging, te gast. Het lobbypanel is elke woensdag live te beluisteren bij BNR Zakendoen om 13.00 uur.

Beluister hier het fragment van 24 mei.

Blijf VBO volgen

Houd onze social media-kanalen en www.vbomakelaar.nl goed in de gaten voor de laatste nieuwsberichten en achtergrondenverhalen over de woningmarkt en optredens van VBO in de media. Tips? Stuur dan een e-mail naar ln.obv@rp of ln.obv@netohcseob.ekim.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.