Actualiteiten

Vakantiewoningen en recreatief vastgoed erg in trek bij particuliere beleggers

"reflection of some Scandinavian style holiday houses in the water on a clear day; 's-Gravenzande, Netherlands"

Sinds de coronapandemie gaan steeds meer Nederlanders in eigen land op vakantie. Dit heeft ertoe geleid dat particuliere beleggers flink hebben geïnvesteerd in vakantiewoningen en recreatief vastgoed. In totaal hebben de beleggers circa 1,6 miljard euro geïnvesteerd. Dit blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad, in samenwerking met het Kadaster.

De flinke opmars van onder andere het recreatieve vastgoed, komt mede door de historische lage rente en de flinke huizenprijsstijgingen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste vakantiehuizen in gemeenten staan bij een kust- of natuurgebied. Bijvoorbeeld in Sluis of Goeree-Overflakkee.

Kleine particuliere eigenaren

Bijna 89.000 van de 140.000 vakantiehuizen zijn in particulier bezit. Circa 62.000 particuliere eigenaren hebben een vakantiehuis in bezit. Ongeveer 8000 particuliere eigenaren bezitten twee of meer huizen, waarvan 600 eigenaren zelfs meer dan vijf vakantiewoningen heeft.

De overige 51.000 vakantiehuizen in Nederland zijn in het bezit van andere eigenaren. De meeste daarvan zijn bedrijfsmatig georganiseerd in een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv). De bedrijfsmatige eigenaren hebben vaak meerdere vakantiehuizen. In totaal zijn er 5400 bv’s, nv’s en overige eigenaren met vakantiehuizen.

Aantal verkopen op vakantieparken sterk toegenomen

Het aantal transacties op vakantieparken is de laatste jaren sterk toegenomen. Tussen 2010 en 2014 schommelt het aantal geregistreerde akten op vakantieparken jaarlijks rond de 4000. Daarna neemt het aantal transacties elk jaar toe, tot een piek van ruim 12.500 in 2020. Dit aantal is in 2021 weer iets afgenomen tot 10.600. Het gaat hierbij niet alleen om vakantiehuizen, maar bijvoorbeeld ook om bouwkavels, grond en standplaatsen voor tenten en caravans.

In dit onderzoek is in het bijzonder aandacht voor het eigendom en de transacties van de vakantiehuizen. De transacties van de vakantiehuizen zijn met beschikbare bronnen vanaf 2017 goed in beeld te brengen. Dit aantal transacties ligt tot 2020 iets boven 4000 om daarna sterk toe te nemen.

Bekijk hier het onderzoek.
Bron: Financieel Dagblad en Kadaster

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.