Actualiteiten

VBO: NRVT onduidelijk over gevolgen ’taxatie op afstand’

Close-up image of businesswoman checking documents and reports on tablet computer

Taxatie op afstand: onlangs heeft het NRVT haar onderzoek naar de kwaliteit hiervan afgerond. Hieruit blijkt onder meer dat de meest gebruikte methode van taxatie op afstand in strijd is met haar eigen richtlijnen. Daarnaast is deze vorm van taxatie volgens hetzelfde onderzoek onvoldoende zorgvuldig. VBO kwam reeds eerder tot dezelfde conclusies en heeft dan ook meermaals gewaarschuwd voor het feit dat deze niet-reglementaire modelmatige producten in een rap tempo de markt overspoelden.

VBO: NRVT onduidelijk over gevolgen ’taxatie op afstand’

Wat VBO betreft heeft de aanloop naar een formele reactie van het NRVT op deze inbreuken op de eigen richtlijnen te lang geduurd. Deze lange aanloop heeft geresulteerd in onzekerheid in de markt en een voorbarige brede acceptatie van taxaties op afstand door banken, NHG en andere stakeholders. Ondanks de vele waarschuwingen vanuit de verschillende brancheorganisaties, blijkt nu inderdaad dat deze vele taxatierapporten niet reglementair tot stand zijn gekomen.

De reactie van het NRVT hierop laat echter te wensen over. Indien het algemeen aanvaarde taxateursregister niet ingrijpt op het moment dat er collectief tegen de eigen richtlijnen in wordt gewerkt, ontstaat er een papieren tijger die de positie van de aangesloten taxateurs ondermijnt. Daarnaast kost het NRVT de taxateurs jaarlijks een flinke duit. Een tik op de vingers in de NRVT-nieuwsbrief naar de betrokken taxateurs die onzorgvuldig hebben gewerkt, is volgens VBO dan ook onvoldoende. Deze tik op de vingers gaat immers in diezelfde nieuwsbrief gepaard met een generaal pardon voor de betrokkenen.

NRVT-tuchtrecht

Wat VBO betreft was het beter geweest om de zaak bij het NRVT-tuchtrecht voor te laten komen, om vervolgens voor de nodige precedentwerking in de markt te zorgen. Dit is nu niet het geval. VBO zou graag zien dat banken én het NRVT hun positie aangaande taxaties op afstand heroverwegen en goed uitleggen. Het klopt dat modelwaardebepalingen niet meer weg te denken zijn, dit bevestigt de Europese Bankenautoriteit ook in haar richtlijnen. Diezelfde bankenautoriteit heeft echter ook haar richtlijnen herzien door een handtekening van een taxateur noodzakelijk te maken bij een taxatie op afstand.

Waarom is die handtekening zo belangrijk? Omdat de taxateur ervoor zorgt dat een modelwaarde getoetst wordt aan de werkelijkheid en er dus op een zorgvuldige manier aan kredietverstrekking voor consumenten wordt gedaan. Indien een groep taxateurs de waarde van hun handtekening én expertise tot nul willen reduceren, dan kan dat wat VBO betreft buiten het NRVT om gebeuren.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.