Actualiteiten

Veel hypotheekaanvragen in november, aandeel onder 40 jaar neemt af

stel-op-bank-356_680x520_fit

Een opvallend hoog aantal hypotheekaanvragen bezorgt november 2017 een vierde plaats in het lijstje van recordmaanden.

November 2017 is zonder pieken of dalen verlopen: het aantal hypotheekaanvragen kende volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) de laatste weken een zeer stabiel patroon van ongeveer 8.000 aanvragen per week. Dit opvallend hoge aantal bezorgt november 2017 een vierde plaats in het lijstje van recordmaanden, gemeten vanaf 2011. In dit overzicht zijn de maanden uit de afgelopen twee tot drie jaar oververtegenwoordigd, een duidelijk teken dat de woningmarkt op volle toeren draait. Toch hebben aanvraagpieken vaak nog een andere oorzaak dan alleen een goed draaiende woningmarkt.

Oorzaken

Pieken worden zonder uitzondering veroorzaakt door een oplopende hypotheekrente (november 2016 en juli 2017) of het aanscherpen van de leennormen (juni 2015). Ook de hoge aantallen in oktober en november dit jaar lijken deels de aanscherping van de leennormen per 1 januari aanstaande als oorzaak te hebben. Per die datum gaat de maximale hypotheek omlaag naar 100% van de woningwaarde en kunnen consumenten met een laag of middeninkomen wat minder lenen op basis van hun inkomen. De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die wordt gebaseerd op de gemiddelde huizenprijsontwikkeling, gaat in 2018 juist omhoog naar 265.000 euro.

Aandeel consumenten van 40 jaar en jonger neemt verder af

Wat opvalt als we in meer detail gaan kijken naar de hypotheekaanvragen in november, is dat het aandeel aanvragen van twintigers en dertigers laag is. Het aandeel van consumenten jonger dan 40 jaar daalde in november zelfs tot onder de 50%. Als we het aandeel “jongeren” over de afgelopen jaren bekijken, dan is een dalende trend duidelijk waarneembaar. Een logisch gevolg van de demografische ontwikkelingen (naast vergrijzing ook ontgroening), maar het lijkt tevens een signaal dat de positie van jongere mensen op de woningmarkt steeds verder onder druk komt te staan.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.