Actualiteiten

Vertrouwen in de woningmarkt blijft dalen

rijtjeshuizen1-410_680x520_fit

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat het steeds moeilijker wordt om een huis te kopen.

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat het steeds moeilijker wordt om een huis te kopen. ‘Mensen die willen verhuizen, maken zich doorgaans weinig zorgen over de verkoop van hun huidige woning. Maar het vínden van een passende en betaalbare woning wordt op steeds meer plaatsen een reëel probleem. Door de vaak grote toeloop van gemotiveerde kopers worden veel mensen onzeker’, aldus Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis en initiator van de Eigen Huis Marktindicator.

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt sinds een half jaar licht maar gestaag. In februari bereikte de Eigen Huis Marktindicator een waarde van 109 punten (110 in januari). Daarmee ligt het vertrouwen in de woningmarkt wel nog steeds boven de neutraalwaarde van 100 punten.

Minder vertrouwen onder huizenzoekers

Ruim een kwart van de Nederlanders vindt het nu een ongunstig moment om een eerste of volgende woning te kopen. Als redenen worden de slechtere betaalbaarheid van woningen (57%) genoemd, de beperkte keuze in het aanbod van te koop staande huizen (40%) en de verslechterde fiscale en financiële consequenties bij het kopen van een eigen huis (29%).

Vanaf dit jaar kan minder worden geleend en is meer eigen geld nodig. Bovendien wordt de hypotheekrenteaftrek in de toekomst versneld afgebouwd.

Betaalbare woningen worden zeldzaam

Ondanks de licht dalende trend in het consumentenvertrouwen geeft ruim een derde van de Nederlanders aan dat zij het nu nog steeds een gunstige tijd vinden om een huis te kopen. Belangrijkste reden hiervoor is de nu nog lage hypotheekrente (68%).

Hoewel doorstromers de goede verkoopbaarheid van hun huidige woning als eerste noemen (38%), is de overspannen huizenmarkt voor hen ook het grootste obstakel bij het vinden van een andere, nieuwe woning.

Doordat de vraag naar woningen in veel regio’s veel groter is dan het aanbod, verwacht 70% van de Nederlanders dat de koopprijzen van huizen zullen blijven stijgen. Daarnaast denkt 47% dat de hypotheekrente de komende tijd zal oplopen.

Lager vertrouwen voorspelt lichte daling woningverkopen

Er is een nauwe band tussen het verloop van de Eigen Huis Marktindicator en het aantal woningverkopen in de markt. De lichte, maar aanhoudende daling van de Marktindicator duidt erop dat het aantal woningtransacties (dat in 2017 een record bereikte) niet verder toeneemt en naar verwachting licht zal gaan dalen.

(bron: Vereniging Eigen Huis)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.