Actualiteiten

Volkshuisvestingsfonds geeft impuls aan woningvoorraad

istock-1194098130-1260_680x520_fit

Zo’n 20 gemeenten en regio’s krijgen een eenmalige financiële bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds. De overheid trekt hiervoor circa €413 miljoen uit. Het gaat om een eenmalige financiële bijdrage om bijna 22.000 woningen in kwetsbare gebieden te aan te pakken.

Het gaat hierbij om renovatie, transformatie, sloop en nieuwbouw. Met de bijdragen worden 20.000 woningen gerenoveerd. Er komen 1.940 woningen bij (1.900 nieuwbouw, 40 transformatie) en 1.250 woningen worden gesloopt. Het gaat hierbij om de herstructurering van 80% particuliere woningen en 20% corporatiewoningen.

Twee keer overtekend
De belangstelling voor een bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds is groot en de regeling is twee keer overtekend. De beschikbare middelen zijn verdeeld over heel Nederland en er is prioriteit gegeven aan de 16 stedelijke vernieuwingsgebieden en 13 grens- en krimpregio’s.

Zaanstad heeft het meeste geld toebedeeld gekregen (€43,4 miljoen), gevolgd door Amsterdam (€41 miljoen) en Rotterdam (€40 miljoen).Klik hier om de gehele lijst te zien.

Renovatie
Het overgrote deel van de projecten bestaat uit renovatieplannen om de bestaande woningvoorraad te herstructureren. Hierbij wordt bijvoorbeeld vocht- en schimmelproblematiek aangepakt of de toegankelijkheid verbeterd zodat ouderen langer in hun huis kunnen blijven wonen.

Drie stappen omhoog
Voorwaarde is dat het energielabel minimaal met drie stappen omhoog gaat of ten minste energielabel B heeft na de renovatie. Naast het hogere wooncomfort dalen hiermee de energielasten voor bewoners.

Een kleiner deel van de aanvragen gaat over sloop- en nieuwbouw. Dit zijn vaak dure en intensieve projecten, vooral ook voor de bestaande bewoners.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.