Actualiteiten

Vrije sector huurprijzen voor vierde kwartaal op rij gedaald

istock-1224302951-1261_680x520_fit

De gemiddelde vierkante meterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het tweede kwartaal van 2021 met 2% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. In alle G5 steden, met uitzondering van Utrecht, daalde de gemiddelde huurprijs, meldt woningplatform Pararius.

Nieuwe huurders betaalden € 16,37 per vierkante meter per maand. Dit is het vierde kwartaal op rij waarin een procentuele prijsdaling werd gemeten.

Belangrijke kanttekening bij de cijfers: Pararius baseert de kwartaalhuurmonitor op het aantal afgemelde woningen op Pararius.nl (circa 14.253 woningen). Het draait dus om de wederverhuur van vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector en niet om huurverhogingen aan de zittende huurders. Deze zijn niet meegenomen in de cijfers.

Kaal, gestoffeerd en gemeubileerd
Pararius onderscheidt drie oplevervormen: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. In alle categorieën zijn de huurprijzen procentueel gezien gedaald ten opzichte van vorig jaar. Voor een gemeubileerde woning betaalden nieuwe huurders 6% minder dan een jaar geleden: € 18,13 per vierkante meter per maand. Nieuwe huurders betaalden voor kale woningen per vierkante meter € 12,30 per maand. Dit is iets minder dan een jaar geleden, toen huurders € 12,45 per vierkante meter per maand betaalden (-1,2%).

Prijsdalingen in G5-steden en middelgrote steden
In vier van de vijf grootste steden daalde de gemiddelde huurprijs in het tweede kwartaal van 2021. Alleen in Utrecht bleven de huurprijzen gelijk aan vorig jaar.

In de hoofdstad Amsterdam dalen de prijzen al vier kwartalen op rij (sinds Q2 2020) en ook dit kwartaal was de prijsdaling hier procentueel gezien het hoogst van alle G5-steden. Nieuwe huurders betaalden 6,8% minder ten opzichte van een jaar geleden: € 21,53 per vierkante meter per maand. In Utrecht bleven de huurprijzen gelijk aan het jaar ervoor, per vierkante meter kostte een vrije sector huurwoning € 17,81.

Lelystad en Almere stijgen
Opvallend is dat in de twee grootste steden van Flevoland de huurprijzen zijn gestegen. In Lelystad gaat het op een toename van 12,5% ten opzichte van vorig jaar. Het is volgens Pararius voor het eerst dat de gemiddelde vierkantemeterprijs in Lelystad boven de veertien euro uitkomt; nieuwe huurders betaalden € 14,26 per vierkante meter per maand. Ook in Almere stegen de prijzen en betaalden nieuwe huurders meer dan vorig jaar: € 14,55 per vierkante meter per maand (+7,9%).

Ook in Amersfoort zag Pararius een stijgende lijn: de huurprijs van een vrije sector huurwoning steeg met 10,2% naar € 14,40 per vierkante meter per maand.

Expatmarkt komt weer op gang
Dat de huurprijzen in grote steden dalen, kan onder andere worden toegeschreven aan het wegblijven van expats als gevolg van Covid-19. Dit heeft op korte termijn effect gehad op het huuraanbod en daarmee op de huurprijzen in grote steden. Volgens Pararius komt de expatmarkt inmiddels weer op gang, maar het is nog te vroeg om te zeggen wat de terugkeer van expats gaat betekenen voor de huurprijzen.

Klik hier voor het volledige rapport van Pararius, inclusief grafieken.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.