Leden

Zuidstad Makelaars

zuidstad-499

“Ik prijs me gelukkig met onze sterke reputatie. We kwamen in 2017 hoger dan ooit in de Vastgoed 250”

Wie dacht dat de woningmarkt in Amsterdam oververhit is, die moet eens in Rotterdam-Zuid gaan kijken. Het werkgebied van Zuidstad Makelaars is in minder dan een jaar tijd omgeslagen naar “de totale gekte”, zoals makelaar Arco Kok het noemt.

Arco Kok: “Er zaten in Rotterdam-Noord wel zo’n vijftig makelaars, toen mijn vader in 1981 in het vak ging. In het zuiden daarentegen zat helemaal niemand. Het was ook een echte huurdersmarkt, met maar zo’n 20% koopwoningen. Bij die laatste categorie ging het dan deels om zogeheten ‘uitpondprojecten’: woningen die door de corporaties in de koopmarkt werden gezet. Mijn vader werd min of meer voor gek verklaard toen hij voor dit werkgebied koos.” Maar vader Kok geloofde erin en hield stug vol, en de portefeuille groeide van aanvankelijk zo’n vijftig woningen per jaar naar meer dan 700, vlak voor de crisis in 2009. Op dat moment was zoon Arco Kok onder meer ook al enige jaren als makelaar bij het bedrijf betrokken. “We konden met vier makelaars makkelijk die honderden woningen aan. Kopers op zuid waren – en zijn – mensen die houden van doorpakken.”

Waanzin

Die snelle manier van woningen kopen op zuid is er nog steeds, maar heeft nu een aanzienlijk ander karakter gekregen. Niet alle kopers zijn namelijk degenen die ook in de woningen gaan wonen; er wordt veel verhuurd . “Op dit moment gaat zeker 70% van de woningen naar particuliere beleggers”, zegt Arco. “En die hebben haast. Enorme haast. Er zitten veel nadelen aan deze oververhitting. Zo zie je dat starters er nauwelijks nog tussenkomen. Die krijgen niet meer de tijd om er nog even over na te denken, de verkoper kiest voor directe zekerheid. De hoogste en snelste bieder wint.”

Kwaliteit onder druk

Arco Kok ziet dat deze overspannen markt een negatief effect heeft op de kwaliteit van sommige delen van Rotterdam-Zuid: “De beleggende koper doet nu eenmaal minder aan een woning dan iemand die er ook in woont. Deze kopers komen uit het hele land, hun binding met de stad of een wijk is minimaal. De huurders doen er al helemáál niets aan. Je ziet zo buurten afglijden. Gelukkig komen er nu vanuit de gemeente wel interventies om daar iets aan te doen, zoals de verplichte opzet van VvE’s. Dan dwing je huizenbezitters om iets te doen aan onderhoud. En we hebben regelmatig contact met de gemeente. Zij vragen ons naar onze ervaringen en ideeën om dat afglijden te verminderen of stop te zetten. Er is wel geprobeerd om de kleine woningen uit de wederopbouw om te bouwen tot iets grotere woningen, maar dat blijft lapwerk. Het zet veel meer zoden aan de dijk dat binnenkort hele straten worden gesloopt om echt kwalitatieve nieuwbouw te realiseren. We hebben ideeën genoeg en de gemeente is ook werkelijk van goede wil, maar het gaat te langzaam. De markt ontwikkelt zich nu zó snel, dat is ook bijna niet bij te houden.”

Topspeler in de markt

De vraag bij dit alles is gerechtvaardigd of de mensen van Zuidstad Makelaars met het snelle klantencontact hun werk nog leuk vinden. “Het is in elk geval dynamisch”, grijnst Arco Kok veelzeggend. “Op zich is het natuurlijk fijn dat Rotterdam-Zuid nu hot and happening is. En ik prijs me gelukkig met onze sterke reputatie. We kwamen in 2017 hoger dan ooit in de Vastgoed 250, op de vijfde plaats! Maar als je me het eerlijk vraagt: ik zou het nog fijner vinden als we weer teruggingen naar een markt waarin je als makelaar je toegevoegde waarde meer tot uiting kunt laten komen. Dat is voor de woningmarkt in Rotterdam-Zuid ook beter.”

Lees het volledige artikel over Zuidstad Makelaars in relatiemagazine Vastgoed Adviseur.

Zuidstad Makelaars
Strevelsweg 39
3083 LR Rotterdam
010-2404142
ln.datsdiuz@ofni
www.zuidstad.nl

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.