Overige

In gesprek met VBO lid Peter van der Tweel

huurmarkt-vbo-lid-peter-van-der-tweel-1090_450x320_fit

Paspoort

Bijzonder

Maakte op 37-jarige leeftijd de overstap van de kozijnindustrie naar de verhuurmakelaardij.

Peter van der Tweel

Zo’n 17 jaar zit hij inmiddels in de verhuurmakelaardij. Kende via zijn toenmalige werk veel aannemers die huizen verhuurden. Zag mogelijkheden om die groep via goede bemiddelingsdienstverlening te ontzorgen. Én dacht: ‘Als ik ooit nog eens voor mezelf wil beginnen, is het nu of nooit’. Standaard woningverhuur was het in die tijd. Minimaal voor 12 maanden, hooguit gestoffeerd, maar zeker niet gemeubileerd én – natuurlijk – exclusief gas, water en elektra.

Wat is er sinds die tijd veranderd?

“Veel! Flexibilisering van de arbeidsmarkt en de korte dienstverbanden die daarbij horen, deden al vlug nadat ik van start ging de vraag naar shortstay toenemen. Verhuurders die succesvol wilden blijven, moesten daarin meebewegen. Huurders een compleet product bieden dus. Snel beschikbaar en álles ‘inclusief’. Ook water, gas, licht én internet.”

Was er voor die markt voldoende aanbod?

“Nee, eigenlijk niet. Dus bedachten we dat het handig zou zijn leegstaande kantoren te transformeren naar goed verhuurbare woonruimte. Honderden van dergelijke appartementen verhuren we inmiddels (zie de foto’s van De Volharding en de Eschertoren, beide in Leiden, red.). En intussen gingen we steeds breder opereren. Van appartementen en woningen voor long stay en short stay, tot complete hotelaccommodaties, (flex)kantoren of combinaties… Binnen het huidige 2L Stay Concepts hoort het er allemaal bij.”

De schrik van elke verhuurder is criminaliteit. Hoe gaan jullie daarmee om?

“Ondermijning, wietplantages, pillenfabrieken, geldopslag… wij hebben er ook mee te maken. We committeren ons daarom volledig aan de regels en procedures van VBO. Maar we gaan nog verder. Zo nemen wij alleen genoegen met originele identiteitsbewijzen, loonstroken e.d. Geen kopietjes dus. En op ál onze vestigingen hebben we controle-apparatuur die aangesloten is op databases die de douane ook gebruikt. Door deze werkwijze consequent toe te passen en door de preventieve werking die van de controles uitgaat, gaan de meeste criminelen onze deur voorbij.”

Dat zou elke verhuurbemiddelaar dus moeten doen?

“Zeker, maar het is nog steeds een prijsvechtersmarkt, met tal van malafide bemiddelaars. Tot de wetgever daar in 2015 een stokje voor stak, betaalde de huurder een belangrijk deel van de bemiddelaarscourtage. Nu is het in alle gevallen de verhuurder die betaalt. Malafide bemiddelaars bieden de verhuurders hoge kortingen omdat ze illegaal kosten in rekening brengen bij de huurder. Deze makelaars screenen niet of nauwelijks. Goedkoop blijkt dan achteraf vaak duurkoop. Gelukkig is de ACM (Autoriteit Consument & Markt, red.) actief om dit de kop in te drukken.”

En verder? Wat kun je nog meer?

“Zelfs als je alles dichtspijkert, zal de echte crimineel het blijven proberen. Dus zeg ik tegen al mijn mensen: Blijf logisch nadenken, gebruik je verstand en wees alert op dingen die niet kloppen. En het zou natuurlijk goed zijn als de overheid met regulering komt…”

Wat raad je verhuurders aan?

“Alleen met bonafide bemiddelaars in zee te gaan. En ook zeker niet zelf wat aan te rommelen. Het gaat vaak om grote investeringen. Daar moet je professioneel mee omgaan. Ook schadebedragen als gevolg van bijvoorbeeld een wietplantage zijn enorm hoog…”

En andersom? Werken jullie voor elke verhuurder?

“Nee! We scannen óók al onze opdrachtgevers. Juist in tijden van schaarste zie je de gekste dingen gebeuren. Het komt echt voor dat corporatiewoningen met een huurprijs van 500 euro in bijvoorbeeld Amsterdam worden onderverhuurd voor 1500 euro. De onderhuurder is dan vogelvrij. Kortom: Alle partijen hebben baat bij een verregaande screening door de makelaar.”

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.