Overige

Woningeigenaar Paul Selten “met zonnepanelen bespaar ik €900 per jaar”

paul-selten-650_450x320_fit

Het verduurzamen van jouw woning staat op de stoep. We streven naar gasloze woningen en misschien vraag je je af hoe we dat gaan bereiken. Geen zorgen, je bent niet de enige. Maar hoewel verduurzamen lastig en duur lijkt te zijn, valt dit in de praktijk best mee. Bovendien blijkt dat jouw woning verduurzamen niet alleen goed voor de planeet is, maar ook nog eens voor jouw portemonnee. Paul Selten is bezig met de verduurzaming van zijn woning en deelt met ons vol enthousiasme het proces, de kosten en de voordelen.

Dat het plaatsen van zonnepanelen de meest gekozen duurzaamheidsmaatregel is, bewijst ook Paul weer. Afgelopen jaar heeft hij twintig zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen: ‘hiermee voorzie ik grotendeels in mijn eigen elektriciteitsverbruik’. Vloerisolatie zorgt daarnaast voor koelere zomers en warmere winters in Pauls huis. Dankzij de milieuvriendelijke PUR vloerisolatie wordt de warmteafgifte van zijn vloerverwarming naar de kruipruimte verlaagd. Paul gaat echter nog verder: ‘Mijn gevels waren eerder al geïsoleerd. Dit jaar ga ik al mijn kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas. Ik heb nu op de eerste etage namelijk nog enkelglas.

Paul heeft gekozen voor duurzaamheidsmaatregelen in en rondom zijn woning om het wooncomfort te vergroten. Ook zijn het goede investeringen voor op de lange termijn: ‘voor de zonnepanelen heb ik € 5.800 betaald. Hiermee wek ik zo’n 4.500 kWh op per jaar, waarmee ik vervolgens €900 euro per jaar bespaar. De vloerisolatie kostte ongeveer € 2.000. Hiermee bespaar ik 350 kuub gas per jaar, omgerekend in geld bespaar ik hiermee ongeveer € 200 per jaar. De terugverdientijd van zonnepanelen is nog maar zeven jaar en van de vloerisolatie is dit ongeveer tien jaar”. Ook heeft Paul de BTW van de zonnepanelen teruggevorderd bij de Belastingdienst.’

Paul blijft op de hoogte van duurzaamheidsontwikkelingen rondom het huis door veel blogs te lezen en soms simpelweg gewoon te googelen. Zo stelt hij ‘door ervaringen en reviews van experts te lezen, is mij duidelijk geworden dat mijn huis nog niet geschikt is voor een warmtepomp.’ Over duurzaamheidsmaatregelen is Paul stellig: ‘het hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn. Zo heb ik voor mijn vloerverwarming een simpele pompschakelaar gekocht voor € 30. Deze laat de vloerverwarmingspomp alleen draaien als de verwarming daadwerkelijk aanstaat. Dit scheelt ongeveer € 50 per jaar door minder stroomverbruik. Dit is een goed voorbeeld van een eenvoudige maatregel, waarbij je direct een hoog rendement hebt!’

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.