Actualiteiten

ACM neemt misleidende huurwoningwebsites onder de loep

istock-1150577348-1256_680x520_fit

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet onderzoek naar huurwoningwebsites die consumenten mogelijk misleiden. Mocht blijken dat websites in de fout gaan, dan volgen hoge sancties.

Het onderzoek richt zich op websites die een groot aanbod aan huurwoningen tonen, waarop je na betaling kunt reageren. De toezichthouder heeft over deze site veel klachten ontvangen, zo geven consumenten aan dat veel van de getoonde huurwoningen niet beschikbaar zijn of soms zelfs niet bestaan. Als consumenten via deze websites interesse tonen in een woning lukt het niet om in contact te komen met de verhuurmakelaar.

Zoekservice, geen bemiddeling
De meeste huurwoningwebsites brengen het aanbod van derden bij elkaar en bieden slechts een zoekservice, maar bemiddelen niet. Bedrijven die online diensten aanbieden, moeten consumenten duidelijk informeren over hun aanbod. Consumenten die een betaald abonnement afsluiten op zo’n website moeten vooraf informatie krijgen over hoe het getoonde woningaanbod tot stand komt en of er rechtstreeks contact mogelijk is met de verhuurmakelaar, aldus ACM.

De ACM vermoedt dat niet alle websites consumenten hierover goed en duidelijk informeren. Omdat er ook sprake kan zijn van oplichting door huurwoningwebsites is er informatie gedeeld met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), dat vervolgens ook een onderzoek is gestart. Precieze aantallen kan ACM nog niet melden, vertelt woordvoerder Saskia Bierling. “De onderzoeken lopen nog.”

Sancties van €900.000
Maar wat zijn de gevolgen voor huurwoningwebsites die inderdaad misleiden? Bierling vertelt: “De ACM heeft diverse sanctiemogelijkheden tot haar beschikking. Bij overtredingen als deze kunnen we boetes opleggen of een last onder dwangsom.” De boetes die de ACM kan opleggen bedragen €900.000 per overtreding of een percentage van de omzet als dat meer is.

Een last onder dwangsom is vooral gericht op aanpassing, benadrukt de woordvoerder. “De ondernemer moet het gedrag of website aanpassen in lijn met de regels. Gebeurt dit niet dan volgen er dwangsommen van een x bedrag per dag of week.”

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.