Actualiteiten

Aedes: zorgen over daling echte sociale huurwoningen

Dutch for rent sign on a canal house in Amsterdam

Gemeenten geven steeds vaker private partijen de opdracht om goedkope huurwoningen te bouwen, in plaats van de woningcorporaties. In een persbericht maakt Aedes bekend dat ze zorgen hebben dat het aantal echte sociale huurwoningen daardoor langzaam maar zeker afneemt. Aedesvoorzitter Martin van Rijn: ‘Sociale huur draait om meer dan de huurprijs.’

Aedes heeft geen principiële bezwaren dat ook andere partijen huurwoningen in het gereguleerde segment (tot 752 euro per maand) bouwen. Van Rijn: ‘Dat was altijd al zo en de woningnood is nu erg hoog.’ Al zijn commerciële verhuurders niet gebonden aan de regels voor toewijzing van sociale huurwoningen, waar woningcorporaties wel mee werken. Deze verhuurders stellen vaak juist eisen aan het minimuminkomen van huurders. Deze woningen schuiven na 10 of 15 jaar door naar de vrije huur sector, waar de verhuurder meer rendement kan maken.

Nep sociale huur

‘Een logische afweging voor een commercieel verhuurder’, legt Van Rijn uit. ‘Maar we hebben het over appels en peren en daarom noemen we het ook wel nep sociale huur. De schoen wringt namelijk als deze woningen de echte sociale huurwoningen verdringen. Dan komt de doelgroep waarvoor we juist sociale huisvesting hebben steeds minder aan de bak, terwijl in het rapport van de commissie Ter Haar er op wordt gewezen dat voor de verschillende doelgroepen eigenlijk overal 30 procent sociale huurwoningen moeten worden gerealiseerd. Ook de aandacht die corporaties hebben voor hun bewoners en de leefbaarheid in wijken en buurten wordt zo moeilijker.’

Woningbouw 2017 – 2020

Aedes heeft het Kadaster gevraagd te onderzoeken wat voor woningen er van 2017 tot 2020 zijn gebouwd. Daaruit is niet precies op te maken hoe de verhouding tussen commerciële partijen en corporaties zich ontwikkelt. De cijfers laten wel zien dat er van de 262.000 nieuwe woningen slechts 16 procent van corporatiewoning is. Dat komt neer op ongeveer 42.000 woningen, wat wel opmerkelijk is omdat het veel minder is dan de gemeentelijke normen voor het aandeel sociale woningen in nieuwbouw. Dat is ongeveer tussen de 30 en de 40 procent.

Lees hier het hele bericht.

Bron: Aedes

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.