Actualiteiten

Afschaffing overdrachtsbelasting: Wordt het beter voor starters op de woningmarkt?

betaalbaar-wonen-voor-starters-en-middeninkomens-1048_680x520_fit

Afgelopen vrijdag lekte het nieuws dat het kabinet voornemens is om per 1 januari de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Daarentegen wordt de overdrachtsbelasting voor mensen die een tweede woning willen aankopen verhoogd naar 8%.

Nee, het woningtekort is de oorzaak! Het echte probleem voor starters om een passende en betaalbare woning te vinden is het grote woningtekort waarmee we in Nederland te maken hebben. Schaars aanbod drijft de prijs omhoog, dat is min of meer de eerste les bij economie. Waarom wordt er nog steeds te weinig gebouwd en als er al gebouwd wordt het verkeerde aanbod op de verkeerde plek? Overheid, neem nu eindelijk de broodnodige regie op de woningmarkt!

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters klinkt natuurlijk heel sympathiek en lijkt een goede stap om starters te steunen. Deze maatregel om starters te helpen is echter onvoldoende!

Het verlagen van de overdrachtsbelasting voor starters en het verhogen van de overdrachtsbelasting voor beleggers zou als doel moeten hebben om de toegankelijkheid voor starters op de woningmarkt te stimuleren en het aankopen van woningen door particuliere beleggers te ontmoedigen. Echter blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het onderzoeksbureau Dialogic dat in opdracht van het ministerie van Financiën is uitgevoerd dat het verlagen van de overdrachtsbelasting voor starters en het verhogen daarvan voor beleggers nadelige effecten heeft. VBO sluit zich aan bij de conclusie van Dialogic. dat ‘de differentiatie van de overdrachtsbelasting geen oplossing is voor structurele problemen op de woningmarkt. Het zorgt voor verschuiving van vraag naar woningen, terwijl het probleem ligt in het te beperkte aanbod van woningen’.

Sommige woningmarkt experts roepen al dat door het afschaffen van de overdrachtsbelasting hogere koopsommen ontstaan omdat men weet dat starters dan meer kunnen bieden. Daarnaast zijn starters en beleggers ook niet altijd concurrenten van elkaar. Zo blijkt uit bovengenoemd onderzoek dat particuliere beleggers met name appartementen kopen en starters vaker tussenwoningen. Daar komt bij dat deze problematiek, als die zich al zou voordoen, in de grote steden plaatsvindt en een landelijke regeling daardoor een onnodig nadelig effect heeft waardoor het doel van deze maatregel voorbij wordt geschoten.

Als particuliere beleggers inderdaad ervan af zien een tweede huis voor verhuur te kopen, heeft dit direct effect op het aanbod in het middenhuur segment: dat wordt namelijk kleiner! Deze maatregel leidt ook tot het verhogen van de huren ter compensatie van de overdrachtsbelasting. Starters die niet in aanmerking komen voor sociale huur maar te weinig verdienen om een woning te kopen, waar komen die terecht? Ja, juist in de middenhuur. Daar moet dan wel weer aanbod zijn.

We pleiten als VBO al langere tijd voor een pakket aan fiscale maatregelen, zoals het afschaffen van de overdrachtsbelasting, het verlengen van de termijn voor het aflossen van de hypotheek afhankelijk van de leeftijd met een minimum van 30 naar 40 jaar (als je bijvoorbeeld op je 25ste een huis koopt, heb je je hele werkzame leven om de hypotheek af te lossen) en het fiscaal aftrekbaar maken van niet alleen de kosten van de notaris, taxateur en de hypotheekadviseur, maar ook van de kosten van de aankoopmakelaar. Dit zijn maatregelen die de starter kunnen helpen.

Starters kopen voor het eerst in hun leven een huis en hebben niet alleen op financieel gebied deskundige ondersteuning nodig, maar ook advies over prijs, ligging en bouwkundige staat van een huis en dat kan de makelaar bij uitstek geven. Daarnaast kan de aankoopmakelaar ook duurzaamheidsadvies meenemen tijdens de bezichtigingen, want meestal gaat het kopen van een huis gepaard met een verbouwing. Denk aan een nieuwe keuken (met een inductiekookplaat in plaats van op een gasfornuis) of het vervangen van een oude CV-ketel.

Kortom: het kabinet doet alweer iets voor de bühne! Deze maatregelen zullen op den duur nadelig uitpakken voor de vastgoedmarkt. Het echte probleem is en blijft het woningtekort. Kamerleden, wakker worden, Prinsjesdag komt eraan dan hebben jullie alle kansen om alsnog met goede werkbare oplossingen te komen!

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.