Actualiteiten

Corona heeft nog geen grip op grondmarkt

corona-heeft-nog-geen-grip-op-grondmarkt-982_680x520_fit

De agrarische grondmarkt heeft nog niet erg te lijden onder de coronacrisis. Binnen de agrarische vastgoed- en grondmarkt heerst een redelijke en steady stemming, zegt Hans Peters, voorzitter sectie Landelijk & Agrarisch Vastgoed van VBO.

“Er zijn tot op het heden nog geen directe gevolgen van het coronavirus op de agrarische grondmarkt te zien”, aldus Peters. Er is sprake van een steady situatie in de grond en vastgoedmarkt. De markt heeft een redelijke stemming en deze lijkt stabiel. Ook de bezichtigingen van bedrijven gaan veelal nog gewoon door. Er kan dus eigenlijk wel gezegd worden dat het virus de agrarische vastgoedmarkt (nog) niet heeft geraakt. Het is echter niet uit te sluiten dat het effect nog gaat komen, zegt Peters.

De melkprijs is bijvoorbeeld niet ingestort, aldus Peters. Deze staat nog op een redelijk niveau. Hierdoor komen melkveehouders tot op het heden nog niet dusdanig in de problemen dat ze vervroegd hun grond of hun bedrijf te koop gaan zetten. Dit is echter de situatie nu. Of de klap door de coronacrisis nog komt is nu nog niet te zeggen.

“Meer onzekerheid door stikstof dan door coronacrisis op melkveebedrijven”

De stikstofproblematiek zorgt voor veel meer onzekerheid op de melkveebedrijven dan de coronacrisis tot nu toe, zegt Peters. “Onzekerheid over afgegeven of nog te verkrijgen vergunningen bijvoorbeeld.”

De coronacrisis heeft wel invloed op de houding van banken. “Wat we zien is dat banken iets terughoudender zijn geworden in deze crisis”, aldus Peters. De banken hebben te maken met onzekerheid rond de financiële situatie van veel bedrijven. Bedrijven die in de problemen komen hebben daarom de eerste prioriteit. Hierdoor hebben banken meer tijd nodig en zijn ze iets terughoudender in het oppakken van aanvragen en financieringen van grondaankopen.”

De prijzen van landbouwgronden zijn nog altijd het laagst in de veengebieden en op de zeer zware kleigronden, merkt Peters op. Eigenlijk de gronden waar een akkerbouwteelt lastig is. “De stemming voor deze gronden is niet hetzelfde als de akkerbouwgeschikte gronden. Bij de markt voor deze veengebieden en zware kleigronden zien we eerder een prijsdrukkende stemming in plaats van prijshoudend. Voor de akkerbouwgeschikte gronden is er weinig veranderd. Van deze gronden kan nog een goed verdienmodel gehaald worden en de stemming in deze markt is daar dan ook naar.

Bron: BoerenBusiness

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.