Actualiteiten

Effect van het coronavirus op de woningmarkt

effecten-van-het-coronavirus-op-de-woningmarkt-978_680x520_fit

Het Kadaster, openbaar register van al het vastgoed, stelt dat het coronavirus nog geen grote effecten heeft op de woningmarkt. Het grootste effect is zichtbaar in de oriënterende fase van de zoektocht naar een nieuwe woning. Dat het effect in deze fase nu nog het grootst is, is logisch te verklaren. Het aan- en verkoopproces van een woning neemt enkele maanden en soms wel langer in beslag. Dit heeft tot gevolg dat makelaars momenteel de transacties van een paar maanden geleden aan het afronden zijn.

Na 12 maart, de datum dat de coronamaatregelen werden ingevoerd, halveerde het aantal aanvragen dat het Kadaster binnenkreeg van woningzoekers die aan het oriënteren zijn. Deze aanvragen zijn een goede indicator om de interesse in koopwoningen te meten. “Potentiële kopers vragen voor € 2,95 informatie bij ons op over de woning waar ze interesse in hebben, zoals de laatste verkoopprijs of de grootte van de woning”, vertelt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster. In de regio’s waar het coronavirus het snelst werd verspreid, nam het aantal aanvragen het meest af. “Het aantal bevragingen veert inmiddels weer op”, maar het is nog niet op het niveau van voor 12 maart”, zegt De Vries.

In de volgende fase van het koopproces zijn de effecten van de coronacrisis al minder. De makelaar stelt bij het kopen van een woning de koopovereenkomst op. Hiervoor vraagt hij of zij ook informatie op bij het Kadaster. Het aantal aanvragen door makelaars daalde licht na 12 maart. De Vries stelt echter dat het te vroeg is om hieruit conclusies te kunnen trekken.

De transactie vindt pas plaats als er verhuisd wordt, zo ook het inschrijven van de transportakte. Deze vertraging heeft invloed op de cijfers die nu worden gecommuniceerd. Het heeft tijd nodig om het effect te kunnen meten van het coronavirus op het aantal transacties. Er is al een terugloop te zien in het aantal inschrijvingen, maar het Kadaster vermoedt dat dit niet met het coronavirus te maken heeft. Vorig jaar in dezelfde periode was het aantal transacties namelijk ook laag.

“Veel mensen willen hun hypotheek nu nog snel oversluiten, omdat ze bang zijn dat de hypotheekrente de komende tijd gaat stijgen.”

Meer mensen sluiten hypotheek over

Uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat veel notarissen nog geen effect zien op het aantal woningoverdrachten. De oorzaak hiervan is dat veel opdrachten al weken vooruit gepland zijn. Wel zijn meer mensen hun hypotheek aan het oversluiten. De Vries: “Veel mensen willen dat waarschijnlijk nu nog snel doen, omdat ze bang zijn dat de hypotheekrente de komende tijd gaat stijgen.”

Bronnen: Nu.nl en Kadaster

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.